Bardzo lubimy ryby, zwłaszcza łososia. Łosoś w sosie koperkowym to jedno z prostszych propozycji, która nie jednego smakosza może pozytywnie zaskoczyć. Dlatego też dziś na obiad przygotowałam właśnie taką zapiekaną rybę, którą podałam ze specjalnie przygotowanym sosem koperkowym.
Łosoś w sosie koperkowym
Składniki:
- 1 filet łososia
- masło
- sól
- pieprz
- cytryna
- olej
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania filetu. Filet łososia należy opłukać, osuszyć i pokroić na szersze paski (3-5 cm). Dla poprawienia smaku filet należy oprószyć z obu stron solą i pieprzem a następnie skropić sokiem z cytryny. Teraz trzeba pozwolić podziałać przyprawom, w tym celu pozostaw w lodówce przygotowane filety, na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie w żaroodpornym naczyniu (wybierz naczynie z przykryciem), w którym będziemy piec łososia, na spodzie należy wylać oliwę i ułożyć na niej płaty łososia. Na filety należy położyć wiórki masła i przekrojone na pół plasterki cytryny. Tak przygotowanie danie przykrywamy szczelnie i wstawiamy do piekarnika. Piec należy w ok. 200°C przez ok. 35 min. Po upieczeniu ryba powinna być miękka.
Składniki sosu koperkowego:
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżki mąki
- 100 ml wody
- 1/2 kostki rosołowej
- koperek
- pieprz
Przygotowanie:
W rondelku należy podgrzać śmietanę z masłem i kostką rosołową. W między czasie w kubku należy przygotować mąkę z wodzie i dolać do śmietany. Całość warto doprawić do smaku. Sos należy zagotować. Na koniec dodać drobno pokrojony koperek i dokładnie wymieszać.
Łososia proponuję podawać z ziemniakami i z surówką np. z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka i cebuli.
Smacznego!
Ryba raczej nie jest wegetarianska, to nadal miéso. Chyba tylko w Polsce uwaza sié dania z rybá za wegetarianskie.
Ryba raczej nie jest wegetarianska, to nadal miéso. Chyba tylko w Polsce uwaza sié dania z rybá za wegetarianskie.