Kolorowy chleb warzywny

Kolorowy chleb warzywny

Zapraszam Was po przepis na kolorowy chleb warzywny nie bez powodu, bo jeśli jeszcze nie wiecie, to dziś jest Światowy Dzień Chleba. Możecie ten dzień uczcić upieczeniem bułeczek, tradycyjnego chleba, albo tak jak ja – kolorowym chlebkiem, lekki i puszysty, który zachwycił moje córki.

Upieczenie kolorowych chlebków razem z Izą miałyśmy już od dawna. Z okazji dzisiejszego dnia, postanowiłyśmy zrealizować swoje plany i dzięki temu macie do dyspozycji nowe polecane przez nas przepisy :) Smacznego!

Kolorowy chleb warzywny

Kolorowy chleb warzywny

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 90 g miękkiego masła
  • 200 ml mleka
  • 1 torebka drożdży instant
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g upieczonej dyni np. hokkaido
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 średnie jajko do posmarowania chleba

Chleb z warzywami

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie składniki. Dynię oraz umyty i osuszony szpinak zmiksuj na gładką masę. Mleko podgrzej. Do miski pokruszyć drożdże,wsypać cukier,wlać 150 ml ciepłego mleka,wymieszać i odstawić na kilka minut.
Do misy przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, sól oraz cukier. Dodaj ciepłe mleko i wymieszaj, dodaj roztrzepane jajko i miękkie masło. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne (10-15 minut). Masę podziel na 3 równe części. Do jednej dodaj zmiksowany szpinak, do drugiej dynię, do trzeciej przecier pomidorowy oraz słodką paprykę. Dokładnie wyrób ciasto, w razie konieczności podsyp mąką. Z każdej masy uformuj kule, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.

Od tego momentu zaczyna się zabawa :)

Z ciasta możesz uformować 3 wałeczki i zapleść warkocz. Podzielić je na mniejsze kulki i poukładać je na przemian w blaszce, albo rozwałkować ciasto na prostokąt, gdzie jeden bok będzie miał długość foremki, ciasto ułożyć jedno na drugim, a następnie zwinąć całość w roladę. Ja postanowiłam zrobić chlebek kolorowe cętki. Czerwone ciasto podzieliłam na 15 części, następnie uformowałam 11 cieńszych wałeczków o równiej długości, następnie obtoczyłam je żółtym i zielonym ciastem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie układaj w niej przygotowane części ciasta. Pozostałe czerwone ciasto rozwałkuj na kwadrat o wymiarach 30×30 cm, następnie przykry nim wałeczki umieszczone w foremce delikatnie wciskając ciasto między papierem do pieczenia a przygotowywanym chlebem.

Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 1 godzinę). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 60 minut.

Po upieczeniu pozostaw chleb w formie na kilkanaście minut, następnie wyjmij chlebek z formy i odłóż do całkowitego ostudzenia.

Chleb dyniowy ze szpinakiem i pomidorami

  • Iza Kulińska

    Śliczny, centkowany chlebek upiekłaś :) Fajna zabawa z takim kolorowym bochenkiem, prawda? Po moim już zostało tylko wspomnienie, pewnie po Twoim również. Do następnego razu!