Chleb pszenny z ziołami i serem

Chleb pszenny z ziołami i serem

Domowy chleb pszenny z ziołami i serem – aromatyczny i puszysty. Chlebek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie wymaga wiele pracy i długiego wyrabiania. Przygotowując ten wypiek, wzorowałam się na przepisie z książki „Domowe wypieki” dodając kilka zamienników. Smacznego!

Chleb pszenny z ziołami i serem

Chleb pszenny z ziołami i serem

Składniki (2 bochenki o długości 20 cm):

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 torebka suszonych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Farsz:

  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 100 g tartego sera np. mozzarella, gouda
  • 4-6 łyżek posiekanych świeżych ziół (garść szpinaku, bazylii, pietruszki, oregano)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko do posmarowania chleba

Chleb z serem i ziołami

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę przesiej do misy, dodaj drożdże, cukier, sól, pieprz i wymieszaj. Następnie wlej ciepłą wodę i wyrób (mikserem, albo ręcznie) ciasto na gładką jednolita masę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je przez chwilę rękoma.

Farsz: Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj, podsmaż na łyżce masła na jasno brązowy kolor. Zmniejsz ogień, dodaj jajko, tarty ser oraz posiekane zioła, całość wymieszaj – dopraw do smaku.

Gotowe ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na prostokąt gdzie krótszy bok będzie miał długość foremki – z podanej porcji ciasta przygotowałam dwa placki o wymiarach 20 na 40 cm. Ciasto posmaruj resztą masła i rozłóż farsz. Następnie zwijaj jednocześnie z obu stron od dłuższych boków do środka, dobrze sklej końce. Blaszkę keksową wyłóż papierem do pieczenia, włóż uformowane ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Żółtko wymieszaj z łyżką wody i posmaruj ciasto. Chleb wstaw o piekarnika rozgrzanego do 180-200°C i piecz 40-45 minut.

Chlebek pszenny z ziołami

Chleb pszenny z ziołami i serem upiekłam w ramach akcji „Wypiekanie na śniadanie”, która odbywa się cyklicznie na Facebooku. W akcji brali również udział:

  • Iza Kulińska

    dziękuję za wspólne pieczenie

  • Ewa

    Czosnek w farszu- świetny pomysł! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

  • Najsmaczniejsze

    Dorota, i ja dziękuję za wspólne pieczenie :)

  • Najsmaczniejsze

    Iza, ja w szczególności dziękuję za namówienie mnie do wspólnego pieczenia :)

  • Najsmaczniejsze

    Tak, był delikatnie wyczuwalny :) i również dziękuję za wspólne pieczenie :)