Wielkanocny tort szpinakowy

Wielkanocny tort szpinakowy

Zastanawiałam się nad dzisiejszym przepisem. Postanowiłam, że będzie to wielkanocny tort szpinakowy, o pięknym, soczyście zielonym kolorze – no bo jakby mogło być inaczej, w końcu mamy pierwszy dzień wiosny :) Ciasto wyszło pyszne, lekkie i pachnące wiosną. Smacznego!

Wielkanocny tort szpinakowy

Wielkanocny tort szpinakowy

Składniki (forma 18 x 28 cm):

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 200 g cukru kryształ
  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 110 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dekoracja:

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • kolorowa posypka, jajeczka

Tort szpinakowy

Przygotowanie:

Listki szpinaku opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż do blendera, wlej olej i zmiksuj na gładką masę.
W misce ubij jajka razem z cukrem na puszystą masę, dodaj esencję waniliową oraz zmiksowany z olejem szpinak. Wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj tylko do połączenia składników, następnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i przecz przez około 30-40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudź, wyjmij z blaszki, zetnij wierzch ciasta i odłóż na bok.

Śmietankę ubij na sztywna pianę, dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Dodaj do smaku domowy cukier z wanilia, delikatnie wymieszaj. Ciasto posmaruj kremem, na wierzchu pokrusz pozostały wierzch ciasta. Ciasto udekoruj kolorowymi jajeczkami i posypką.

Ciasto ze szpinakiem