Warsztaty z pieczenia chleba

Warsztaty z pieczenia chleba

Nie wiem czy się chwaliłam, ale ostatnio zostałam zaproszona na warsztaty w ramach kampanii „Chleb dobry” organizowanych przez Fundację Chleb To zdrowie połączone z wykładem Pani dr inż. Anny Wojtasik, doktor technologii żywności i żywienia, specjalisty z zakresu żywienia człowieka, autorką i współautorką 100 publikacji. Pomyślałam, że to może być całkiem ciekawe doświadczenie, zwłaszcza, że zawsze się zastanawiałam, jak to jest z tym chlebem. Tak, co jakiś czas powraca do mnie pytanie czy chleb jest dobry, zdrowy i czy warto go jeść? Bo przecież mówią, że tuczy i takie tam. Tak jak przypuszczałam – to MIT!

Warsztaty z pieczenia chleba

Warsztaty z pieczenia chleba

Otóż powiem Wam, że tak, chleb jest dobry, ale nie tylko dlatego że smakuje, że pięknie pachnie i ma super chrupiącą skórkę. Chleb jest dobry, bo jest podstawą piramidy żywienia, dostarcza energii, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. O tym i o wielu innych ciekawostkach opowiedziała nam dr inż. Anna Wojtasik. Z jej podpowiedziami, wskazówkami i dobrymi radami możecie zapoznać się na stronie chlebdobry.pl.

Warsztaty chlebowe

Po tym, jak się utwierdziłam w przekonaniu, że jednak chleb jest ważny w codziennej diecie, jednak powinnam częściej wybierać pieczywo pełnoziarniste (razowe, graham), które jest bogatsze w składniki odżywcze w porównaniu do pieczywa z jasnych mąk zabraliśmy się do zagniatania chlebów na drożdżach i na zakwasie :) Świetna zabawa – polecam!

Grzegorz Łapanowski

Pieczemy chleb

Dziennikarze w akcji

Zagniatamy ciasto

Z ziołami

A pieczywo, to nie tylko suche kanapki. To, że z chleba można zrobić pyszne grzanki to chyba każdy wie, polecam dodać na przykład do sałatki albo kremowych zup. Z dodatkiem pieczywa można też przygotować pyszną zupę. O tych wszystkich pomysłach opowiedział nam Grzegorz Łapanowski. Następnie pod jego czujnym okiem, a uwierzcie mi, wszystko wypatrzy ;) przygotowaliśmy dania według jego przepisu.

Będzie obiad

Pasztet z wątrubki

Wspólnymi siłami przygotowaliśmy, a następnie skosztowaliśmy sałatkę z chlebem z ogniska, zupę minestrone z chlebem oraz kaczkę z brioche. Wszystko było wyśmienite.

A na zakończenie było jeszcze wspólne zdjęcie z zawsze uśmiechniętymi blogerkami, z Beatą Lipov (Lawendowy Dom) oraz Marleną Wróblewską (Makóweczki). Dziewczyny, dziękuję za wspólną zabawę :)

Blogerzy warsztaty chlebowe

I jedno zdanie na koniec. Bardzo lubię pieczywo i nie zrezygnuję z niego :)

Warsztaty pieczeniowe

Zachęcam do upieczenia swojego chleba, zobaczycie jakie to proste, na początek polecam przepis na prosty chleb pszenny na drożdżach, a do posmarowania pieczywa, domowy pikantny paprykarz z kaszą jaglaną.

Paprykarz z kaszą

chleb dobry

 

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o zaletach pieczywa, to znajdziecie je na www.chlebdobry.pl oraz na facebooku.