Smalec z kaszy jaglanej

Smalec z kaszy jaglanej

A tu niespodzianka, przepis na smalec z kaszy jaglanej, a raczej smarowidło na kanapki, które w smaku i zapachu przypomina prawdziwy smalec, ale nim nie jest :) Tak przygotowany smalec jest łagodny, zdrowy i smaczny. Polecam. Smacznego!

Smalec z kaszy jaglanej

Smalec z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki)
  • ok 1/4 szklanki oleju (lub oliwy z oliwek) + 2-3 łyżki do podsmażenia cebuli
  • 1 średnia cebula
  • pół obranego jabłka
  • suszony majeranek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • czosnek (według uznania)
  • kilka łyżek ciepłej wody

Wege smalec

Przygotowanie:

Kaszę kilkakrotnie przepłucz, przełóż do garnka, zalej 1 szklanką wody, posól. Gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż kasza wchłonie wodę, następnie odstaw do wystudzenia. Przestudzoną kaszę rozetrzyj łyżką, następnie dolewając olej, miksuj blenderem na gładka masę.
Na patelni podgrzej 2-3 łyżki oleju, następnie podsmaż posiekaną w kosteczkę cebulę, dodaj obrane i starte na drobnych oczkach jabłko oraz przyprawy, po chwili dodaj zmiksowana masę jaglaną. Całość dokładnie wymieszaj. delikatnie zmiksuj, ale tak, aby cebula była lekko widoczna. Całość ponownie dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem. Jeśli smalec jest zbyt gęsty, dodaj 2-3 łyżki ciepłej wody i delikatnie zmiksuj.

Pasta smakuje na ciepło, jak i na zimno.

Smalec z kaszy z cebulką i majerankiem

  • Ilona

    Bardzo ciekawa alternatywa, kaszę jaglana uwielbia. Na pewno wypróbuję.