Mus gruszkowy z jabłkami

Mus gruszkowy z jabłkami

Mus gruszkowy z jabłkami, z ekologicznych owoców z dodatkiem prawdziwej wanilii. Czy może być lepszy mus owocowy? Nie :) Taki mus polecam na kanapki, do naleśników, ciasta i deserów na zimno i ciepło. Smacznego!

Mus gruszkowy z jabłkami

Mus gruszkowy z jabłkami

Składniki (ok. 700 g):

Mus gruszkowy

Przygotowanie:

Gruszki i jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w ósemki. Owoce przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj, od czasu do czasu mieszając przez około 30 minut, do momentu gdy owoce zmiękną. Następnie dodaj do smaku cukier z wanilią, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kolejne 15-20 minut, aż owoce zaczną się rozgotowywać (ale nie rozpadać).
Gorący mus przełóż do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić, przewróć do góry dnem – pozostaw do momentu ostygnięcia.

Mus jabłkowy z wanilią