Domowy sos malinowy

Domowy sos malinowy

Przepis na domowy sos malinowy idealny do deserów, ciast oraz naleśników. A tak naprawdę, najlepszy do wyjadania łyżeczką wprost z garnuszka – ja nie mogłam się opamiętać :) Sos przygotowuje się bardzo szybko. Jeśli zrobicie większą ilość, to polecam jeszcze gorący zamknąć w słoiczku. Smacznego!

Domowy sos malinowy

Domowy sos malinowy

Składniki:

  • 300 g malin (mogą być mrożone)
  • 60 ml wody (ok. 1/4 szklanki)
  • 1 łyżka soku z limonki (albo cytryny)
  • 2 łyżki domowego cukru z wanilią, albo zwykły cukier kryształ (do smaku)

Sos malinowy

Przygotowanie:

Maliny oczyść, przełóż do garnka, wlej wodę, sok z limonki oraz wsyp cukier z wanilią. Całość wymieszaj – gotuj od czasu do czasu mieszając, aż maliny się rozgotują, a cukier rozpuści. Sos przelej na gęste sitko i przetrzyj oddzielając nasionka (można ominąć, jeśli małe pesteczki nie przeszkadzają domownikom). Ostudź.
Sos można podawać na zimno lub na ciepło, jako dodatek do lodów, deserów, ciast i naleśników.

Sos z malin