Tarta czekoladowo-orzechowa

Tarta czekoladowo-orzechowa

Tarta czekoladowo-orzechowa cudownie pachnie prażonymi orzeszkami. Już w trakcie przygotowywań wiedziałam, że polubię tą tartę, bo jak jej nie lubić jak ma w sobie chrupiące orzechy laskowe i gładki, kremowy ganache z gorzkiej czekolady. Polecam ten przepis na tartę orzechową – nie jest trudny, a efekt smakowy, jak i wizualny spodoba się każdemu :)
Tego samego zdania jest Iza z blogu SmacznaPyza, z którą piekłyśmy wspólnie tę tartę (tu zobaczycie ciasto Izy), chociaż oba ciasta różnią się wizualnie, to oba smakują rewelacyjnie. Smacznego!

Tarta czekoladowo-orzechowa

Tarta czekoladowo-orzechowa

Składniki (forma o średnicy 22-23 cm):
Ciasto:

  • 60 g orzechów laskowych (prażonych)
  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g cukru kryształ
  • 50 g jogurtu naturalnego (albo 110 g masła)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 340 g gorzkiej czekolady 70% (dla złagodzenia smaku polecam dodać pół na pół z mleczną czekoladą)
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 140 g orzechów laskowych (prażonych)

 

Tarta czekoladowa z orzechami

Przygotowanie:
Prażone orzechy: Rozgrzej piekarnik do 170-180°C. Orzechy laskowe (200 g) rozsyp na blasze, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 12-14 minut, aż się zarumienią. Przestudź je, następnie przesyp orzechy na czysty ręcznik kuchenny i zetrzyj skórki (uważaj, bo orzechy mogą być wciąż gorące). Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Orzechy laskowe

Ciasto: Orzechy (60 g) zmiel, następnie przesyp do dużej miski, dodaj mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy – wymieszaj. Do suchych składników dodaj jogurt naturalny i jajko, następnie zagnieć ciasto na jednolitą masę, rozwałkuj na stolnicy podsypując odrobiną mąki (placek powinien być większy od dna formy).

Przygotowanie ciasta

Ciasto przełóż do formy i dokładnie dociśnij do jej dna i boków. Wstaw do lodówki na około 30 minut (lub zamrażalnika na 15 minut).
Na schłodzonym cieście połóż papier do pieczenia, obciąż suchą fasolą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 20 minut. Ostrożnie zdejmij pergamin oraz fasolę i piecz przez kolejne 15 minut, na złoty kolor.
Nadzienie: Czekoladę rozpuść (rozpuściłam w kuchence mikrofalowej). W tym czasie do garnuszka wlej śmietanę i doprowadź ją do wrzenia, wlej rozpuszczoną, gorącą czekoladę, dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Masę czekoladową przelej na upieczony spód tarty, a następnie wierzch posyp uprażonymi i oczyszczonymi orzechami laskowymi.

Ciasto orzechowe

Schłodzone ciasto wstaw do lodówki przynajmniej na dwie godziny (najlepiej na całą noc).
Zimne ciasto wyjmij z formy, przechowuj w lodówce nie dłużej niż 4 dni.

Tarta z orzechami