Śledzie po kaszubsku

Tradycyjnie na stole Wigilijnym nie może zabraknąć śledzi. Tym razem polecam przepis na śledzie po kaszubsku, które są – co tu dużo mówić – po prostu smaczne. Polecam je na różne okazje. Smacznego!

Śledzie po kaszubsku

Składniki:

  • 4-5 filetów śledziowych (matiasów)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 1/2 szklanki oleju (lub oliwa)
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskiego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

 

Śledzie w pomidorach

Przygotowanie:
Śledzie pokrój na kawałki o szerokości 3-4 cm, jeżeli są słone, przed pokrojeniem namocz je w zimnej wodzie przez kilka godzin, od czasu do czasu wymieniając wodę na świeżą.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, zeszklij na 3-4 łyżkach oleju. Następnie, do cebuli dodaj przecier pomidorowy, ketchup, olej, sok z cytryny, zioła i przyprawy. Podsmaż wszystko przez około 1-2 minuty i ostudź. Do zimnego sosu dodaj pokrojone śledzie i delikatnie wymieszaj. Przed podaniem, wstaw do lodówki na kilka godzin.

Śledzie w pomidorowym sosie

  • http://majanaboxing.blox.pl Majana

    Uwielbiam śledzie i muszę wypróbować kiedyś taki przepis :)