Roladki z szynki parmeńskiej, jajka i rukoli

Roladki z szynki parmeńskiej, jajka i rukoli

Dziś podaję przepis na roladki z szynki parmeńskiej, jajka i rukoli. Tak, zmieniam temat Świąt, bo choć zbliżają się dużymi krokami, to trzeba zjeść też coś innego, niż makowce, serniki czy pierniczki :) Roladki z szynki, to smaczna propozycja na drugie śniadanie, czy szybki podwieczorek. Wybiegając troszkę do przodu, stwierdzam, że roladki z szynką i jajkiem, to świetny pomysł na przekąskę sylwestrową, karnawałową, a przede wszystkim, jako główna pozycja na śniadaniu wielkanocnym. Smacznie, zdrowo, a do tego szybko i efektownie – kto tego nie lubi? Polecam tę przekąskę. Smacznego!

Roladki z szynki parmeńskiej, jajka i rukoli

Roladki z szynki parmeńskiej, jajka i rukoli

Składniki (8 roladek):

  • 8 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej ulubionej)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • świeża rukola
  • oliwa z oliwek (do polania roladek)
  • świeżo mielony czarny pieprz (opcjonalnie)

Roladki z szynką i jajkiem

Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek, następnie przekrój je na ćwiartki. Na tacy rozłóż jeden plaster szynki, na 1/4 długości ułóż rukolę, jedną ćwiartkę jajka, po czym zaczynając od części z nadzieniem, zacznij zwijać ruloniki – powinny być zwinięte dość ciasno, aby farsz pozostał na miejscu.

Przygotowanie roladek

Podawaj od razu po przygotowaniu oprószone delikatnie świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz z dobrą oliwą z oliwek.

Roladki z rukolą i szynką