Ciasto francuskie z brokułem i mozzarellą

Ciasto francuskie z brokułem i mozzarellą

Ciasto francuskie z brokułem i mozzarellą zamiast kanapki z serem czy wędliną na drugie śniadanie, podwieczorek, czy kolację? Jestem za. Dla urozmaicenia dnia codziennego proponuję szybkie w przygotowaniu przekąskę z brokułem i mozzarellą. Takie małe kwadraciki francuskie będą cieszyć się zainteresowaniem na filmowych wieczorach ze znajomymi :) Zamiast sera mozzarella polecam dodać ser pleśniowy. Smacznego!

Ciasto francuskie z brokułem i mozzarellą

Składniki:

  • 4-6 płatów mrożonego ciasta francuskiego
  • 1/2 brokuł
  • 1 cebulka (miałam czerwoną)
  • 1-2 duże kulki mozzarelli (albo ser pleśniowy)
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)
  • 1 łyżka oliwy (do smażenia)

Ciasto francuskie z brokułem i cebulką

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozmroź, podziel na równe kwadraty, a następnie delikatnie natnij każdy kwadrat ok. 1 cm od brzegów. W tym czasie czysty brokuł podziel na różyczki i obgotuj go w osolonej wodzie. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulkę. Kwadraciki z ciasta francuskiego posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na środku każdego ciastka układaj różyczki brokułu, posyp podsmażoną cebulką i przykryj plasterkiem sera mozzarella (ilość według uznania).

Przygotowanie ciastek

Ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz przez około 15 minut, aż ciasto sie zarumieni a ser się rozpuści.

Ciasto francuskie z brokułem

  • Ja to chyba lubię się torturować takimi zdjęciami, jak jestem głodna ;) Te kwadraciki muszą być pyszne :)

  • Chyba brokułów jeszcze nie piekłam, ale muszę to nadrobić, bo wygląda bardzo smakowicie :)

  • Kasia, są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam :)
    Eliza, koniecznie, bo warto :)

  • Chcę wszystkie cztery! Kocham brokuły a jeszcze bardziej kocham takie słone przekąski!

  • Świetny pomysł. Wypróbuję któregoś dnia na pewno.