Czekoladowa Pavlova z malinami

Czekoladowa Pavlova z malinami

Moja nowa patera w końcu doczekała się debiutu. Jest tak słodka i urocza, że ciasto, które chciałam na niej zaprezentować też takie musiało być – i jest. Czekoladowa Pavlova z malinami jest słodka i delikatna. Beza pięknie pachnie czekoladą i malinami. Smacznego!

Czekoladowa Pavlova z malinami

Składniki:
Beza:

  • 6 białek (ok. 200 g)
  • 400 g cukru kryształ
  • 2 łyżki gorzkiego kakao w proszku
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dekoracja:

  • 300 ml schłodzonej śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru (można ominąć)
  • maliny
  • kruche ciasteczka w gorzkiej czekoladzie (drażetki)
  • orzeszki ziemne solone

Beza z malinami

Przygotowanie:
Beza: Piekarnik rozgrzej do 220°C. Na blasze umieść papier do pieczenia i narysuj dwa duże koła o średnicy około 22 cm.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj po jednej łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Gdy piana będzie już lśniąca i sztywna dodaj kakao w proszku i delikatnie wymieszaj łyżką, tak, aby powstały smugi.

Przygotowanie bezy

Pianę przełóż na przygotowane okręgi, wstaw do piekarnika na środkową półkę, temperaturę zmniejsz do 120°C. Piecz przez 90 minut, następnie wyłączyć piekarnik. Beże pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Dekoracja: Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, następnie dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Krem możesz dosłodzić cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne ponieważ beza jest wystarczająco słodka.
Jeden blat zimnej bezy delikatnie przełóż na talerz, posmaruj połową kremu. Na kremie ułóż maliny, posyp przeciętymi na pół cukierkami oraz rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi.

Krem

Ułóż górną warstwę bezy, delikatnie posmaruj pozostałym kremem i udekoruj malinami, rozkrojonymi cukierkami oraz rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi.

Beza czekoladowa

Czekoladowa Pavlova

  • Aga

    Wygląda pięknie, a i po składnikach widać, że będzie niebo w gębie. Mam słabość do takich słodkości :)

  • robi super wrażenie!

  • Monika

    W jakim celu dodaje się slone orzeszki? To na prawdę pasuje? Bardzo chce to zrobić ale jakos te orzeszki mnie niepokoją :)

  • Aga, dokładnie tak, beze przygotowuje się bardzo łatwo, a smak… delicje :)
    Karolina, dziękuję :)
    Monika, z orzeszków możesz zrezygnować :) solone orzeszki (jest ich niewiele i rozdrobnione) świetnie komponują się z tak słodkim deserem :)

  • Najsmaczniejsze

    Ewelina, mam nadzieję, że tort wyszedł pyszny :) Pewnie też wyższy od mojego, bo beza bez dodatków kakao i orzeszków lepiej rośnie i jest bardziej puszysta – też taką najbardziej lubię :)