Delikatne ciasto kawowe

Delikatne ciasto kawowe

Jak powstało delikatne ciasto kawowe? Jak zwykle, od samego rana miałam ochotę na pyszną, pachnącą kawę. Gdy tylko ją zaparzyłam, nabrałam ochoty, aby delektować się dłużej tym smakiem. Stąd pomysł, aby przygotować ciasto z lekkim posmakiem kawy. Zapraszam na ciasto kawowe, które jest delikatne i lekkie jak piórko. Smacznego.

Delikatne ciasto kawowe

Delikatne ciasto kawowe

Składniki (forma 20×20 cm):
Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek drobnego cukru (ok. 60 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (ok. 20 g)
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 30 g)
  • 1 łyżka kakao (ok. 7 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3 g)

Masa kawowa:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki kawy zbożowej (można zastąpić zwykłą kawą albo 4 łyżkami cappuccino)
  • 1 łyżka cukru pudru

Masa śmietankowa:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Oraz:

  • 20-30 g gorzkiej czekolady
  • płyn do nasączenia (1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 3 łyżkach wody)

Ciasto cappuccino

Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka ubij na puszystą jasną piankę, następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao – miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt

Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
Masa kawowa: Żelatynę i kawę zbożową rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody (30 ml) i odstaw do ostygnięcia. Śmietankę przelej do miski i ubij razem z cukrem pudrem na puszystą masę (kawę albo cappuccino można wymieszać bezpośrednio ze śmietanką). Ciągle miksując, wlej delikatnie żelatynę z kawą i dokładnie wymieszaj.
Upieczony i zimny biszkopt delikatnie nasącz kawą, a następnie wyłóż masę kawową i wyrównaj.

Masa kawowa

Wstaw do lodówki.
Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody (30 ml). Do miski przelej zimną śmietankę i ubij ją razem z cukrem pudrem na sztywna piankę. Cały czas miksując dodaj rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietankową przełóż na masę cappuccino, wyrównaj. Posyp startą na drobnych oczkach czekoladą.

Masa śmietankowa

Ciasto ponownie wstaw do lodówki na około 2-3 godziny (albo dłużej).

Ciasto kawowe

  • Aga

    Witam . A czy zamiast żelatyny mozna by dodac usztawniacza do smietanyt ? czy to nie ta sama konsystencja na to ciasto ?:)

  • Dla takiego kawosza jak ja to ciasto jest idealne! :-)

  • To ciasto wyskoczyło z mojej głowy:)

  • rewelacyjne, pięknie wygląda i nie ma opcji żeby było niesmaczne :D

  • Wspaniale wygląda :)

  • gin

    Wygląda wyjątkowo delikatnie :)

  • Cudne, takie eleganckie:)

  • Cudne! zjadłabym:)

  • cudawianki

    mam male pytanko, na jaka blaszke sa proporcje w tym przepisie?

  • Robiłam, ale następnym razem na zwykłą blachę podwoję ilości składników.

  • GosiaDab, mam nadzieję, że mimo wszystko ciasto smakowało :) Naniosłam poprawkę w przepisie i jest już informacja o wymiarach blaszki.

  • kasia

    Ciasto z Pani przepisu mi nie wyszło, masy wyszło mniej niż u Pani na zdjęciach i odklejała się od ciasta. Raczej nie powtórzę. Ale u Pani wygląda obłędnie.

  • Gracja

    Mi również ciasto nie wyszło. Mimo, iż dokładnie używałam takich proporcji jak w przepisie. Tyle ile wylałam go na blaszkę a nie było za dużo tyle pozostało po upieczeniu nawet o milimetr nie urosło.

  • Majka

    Mam pytanie żelatyne i kawe rozpuścić jednocześnie w 2 łyżkach wody razem?!

  • Majka, możesz zalać razem, albo najpierw zalać kawę ciepłą wodą, zamieszać, dodać żelatynę i poczekać aż napęcznieje – rozpuści się.

  • Mój chłopak upiekł Twoje ciasto okazji naszej rocznicy. Nie dość, że wyszło pyszne to jeszcze pięknie się prezentowało:) W załączeniu prezentacja jego dzieła:)

  • Najsmaczniejsze

    Bazia, gratuluję rocznicy i chłopaka, który nie boi się eksperymentów kulinarnych :) Ciasto prezentuje się idealnie :)

  • Katherine xlevanska

    Polecam! Upiekłam na prezent urodzinowy, solenizantka przeszczęśliwa! ;-)

  • pgv

    Kawowe, mmm. Kawy nie pijam, ale zjadać już tak. Jeszcze ma kilka warstw… Ale raczej w połączeniu z kawą do picia średnio pasuje, jednak lepiej jest nie łączyć tych dwóch rzeczy ze sobą :D