Delikatne ciasto kawowe

Delikatne ciasto kawowe

Jak powstało delikatne ciasto kawowe? Jak zwykle, od samego rana miałam ochotę na pyszną, pachnącą kawę. Gdy tylko ją zaparzyłam, nabrałam ochoty, aby delektować się dłużej tym smakiem. Stąd pomysł, aby przygotować ciasto z lekkim posmakiem kawy. Zapraszam na ciasto kawowe, które jest delikatne i lekkie jak piórko. Smacznego.

Delikatne ciasto kawowe

Delikatne ciasto kawowe

Składniki (forma 20×20 cm):
Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek drobnego cukru (ok. 60 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (ok. 20 g)
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 30 g)
  • 1 łyżka kakao (ok. 7 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3 g)

Masa kawowa:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki kawy zbożowej (można zastąpić zwykłą kawą albo 4 łyżkami cappuccino)
  • 1 łyżka cukru pudru

Masa śmietankowa:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Oraz:

  • 20-30 g gorzkiej czekolady
  • płyn do nasączenia (1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 3 łyżkach wody)

Ciasto cappuccino

Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka ubij na puszystą jasną piankę, następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao – miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt

Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
Masa kawowa: Żelatynę i kawę zbożową rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody (30 ml) i odstaw do ostygnięcia. Śmietankę przelej do miski i ubij razem z cukrem pudrem na puszystą masę (kawę albo cappuccino można wymieszać bezpośrednio ze śmietanką). Ciągle miksując, wlej delikatnie żelatynę z kawą i dokładnie wymieszaj.
Upieczony i zimny biszkopt delikatnie nasącz kawą, a następnie wyłóż masę kawową i wyrównaj.

Masa kawowa

Wstaw do lodówki.
Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody (30 ml). Do miski przelej zimną śmietankę i ubij ją razem z cukrem pudrem na sztywna piankę. Cały czas miksując dodaj rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietankową przełóż na masę cappuccino, wyrównaj. Posyp startą na drobnych oczkach czekoladą.

Masa śmietankowa

Ciasto ponownie wstaw do lodówki na około 2-3 godziny (albo dłużej).

Ciasto kawowe