Ciasto delikatnie kawowe

Delikatne ciasto kawowe

Jak powstało delikatne ciasto kawowe? Jak zwykle, od samego rana miałam ochotę na pyszną, pachnącą kawę. Gdy tylko ją zaparzyłam, nabrałam ochoty, aby delektować się dłużej tym smakiem. Stąd pomysł, aby przygotować ciasto z lekkim posmakiem kawy. Zapraszam na ciasto kawowe, które jest delikatne i lekkie jak piórko. Smacznego.

Delikatne ciasto kawowe

Delikatne ciasto kawowe

Składniki (forma 20×20 cm):
Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek drobnego cukru (ok. 60 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (ok. 20 g)
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 30 g)
  • 1 łyżka kakao (ok. 7 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3 g)

Masa kawowa:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki kawy zbożowej (można zastąpić zwykłą kawą albo 4 łyżkami cappuccino)
  • 1 łyżka cukru pudru

Masa śmietankowa:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Oraz:

  • 20-30 g gorzkiej czekolady
  • płyn do nasączenia (1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 3 łyżkach wody)

Ciasto cappuccino

Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka ubij na puszystą jasną piankę, następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao – miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt

Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
Masa kawowa: Żelatynę i kawę zbożową rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody (30 ml) i odstaw do ostygnięcia. Śmietankę przelej do miski i ubij razem z cukrem pudrem na puszystą masę (kawę albo cappuccino można wymieszać bezpośrednio ze śmietanką). Ciągle miksując, wlej delikatnie żelatynę z kawą i dokładnie wymieszaj.
Upieczony i zimny biszkopt delikatnie nasącz kawą, a następnie wyłóż masę kawową i wyrównaj.

Masa kawowa

Wstaw do lodówki.
Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody (30 ml). Do miski przelej zimną śmietankę i ubij ją razem z cukrem pudrem na sztywna piankę. Cały czas miksując dodaj rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietankową przełóż na masę cappuccino, wyrównaj. Posyp startą na drobnych oczkach czekoladą.

Masa śmietankowa

Ciasto ponownie wstaw do lodówki na około 2-3 godziny (albo dłużej).

Ciasto kawowe

41 komentarzy

  1. Witam . A czy zamiast żelatyny mozna by dodac usztawniacza do smietanyt ? czy to nie ta sama konsystencja na to ciasto ?:)

  2. Dla takiego kawosza jak ja to ciasto jest idealne! :-)

  3. To ciasto wyskoczyło z mojej głowy:)

  4. rewelacyjne, pięknie wygląda i nie ma opcji żeby było niesmaczne :D

  5. Wygląda wyjątkowo delikatnie :)

  6. Cudne! zjadłabym:)

  7. mam male pytanko, na jaka blaszke sa proporcje w tym przepisie?

  8. Robiłam, ale następnym razem na zwykłą blachę podwoję ilości składników.

  9. GosiaDab, mam nadzieję, że mimo wszystko ciasto smakowało :) Naniosłam poprawkę w przepisie i jest już informacja o wymiarach blaszki.

  10. Ciasto z Pani przepisu mi nie wyszło, masy wyszło mniej niż u Pani na zdjęciach i odklejała się od ciasta. Raczej nie powtórzę. Ale u Pani wygląda obłędnie.

  11. Mi również ciasto nie wyszło. Mimo, iż dokładnie używałam takich proporcji jak w przepisie. Tyle ile wylałam go na blaszkę a nie było za dużo tyle pozostało po upieczeniu nawet o milimetr nie urosło.

  12. Mam pytanie żelatyne i kawe rozpuścić jednocześnie w 2 łyżkach wody razem?!

  13. Majka, możesz zalać razem, albo najpierw zalać kawę ciepłą wodą, zamieszać, dodać żelatynę i poczekać aż napęcznieje – rozpuści się.

  14. Mój chłopak upiekł Twoje ciasto okazji naszej rocznicy. Nie dość, że wyszło pyszne to jeszcze pięknie się prezentowało:) W załączeniu prezentacja jego dzieła:)

  15. Bazia, gratuluję rocznicy i chłopaka, który nie boi się eksperymentów kulinarnych :) Ciasto prezentuje się idealnie :)

  16. Mi również nie wyszło ciasto w ogole nie wyrosło masy też wyszło mniej niż na zdjęciu. Nie polecam tego przepisu ;/

  17. Mi również nie wyszło ciasto nie wyrosło kasy było mniej niż na zdjęciu więc nie polecam ;/

  18. czy pani sobie zartuje z ludzi czy to pomylka jest??jak mozna zrobic biszkopt na blaszce 25 cm z 4 lyzek maki I dwoch jajek??ja zrobilem wedlog pani receptu I nawet blaszki calej mi niepokrylo,biszkopt byl wysokosci 4mm a pani na zdjeciu ze 2 cm,wiec rada dla wszystkich pomnozcie biszkopt tego receptu razy 5!

  19. Jeżeli chodzi o kremy polecam wszystko x2 lub 3 bo jeżeli będzie tylko raz to tego kremu tam niema i odradzam zelatyne polecam śmietana fix :-)

  20. Zdecydowanie nie polecam. Robiłam wszystko według przepisu, blacha była tych samych wymiarów.. nie wyszło, niestety.. :( a robiłam WSZYSTKO jak w przepisie

  21. Katherine xlevanska

    Polecam! Upiekłam na prezent urodzinowy, solenizantka przeszczęśliwa! ;-)

  22. kiedyś piekłam podobne ciasto ,niebiańska rozkosz biszkopt piecze się z budyniami czekoladowymi,jest lepsze ,ładniej wyrasta niż kakao.

  23. kawa ma być surowa do śmietany

  24. Jak ktoś umieszcza jakiś przepis to prosze o używanie rozumu. Jest różnica między śmietana a śmietanka. Użyłem “śmietanki” jak było w przepisie. Ciekawe jak to miałem rozsmarować na biszkopcie. Jedna wielka woda się zrobiła. Dopiero jak poszedłem do sklepu po uwaga… “ŚMIETANĘ” 30%. Dopiero wtedy wyszło.

  25. Kawowe, mmm. Kawy nie pijam, ale zjadać już tak. Jeszcze ma kilka warstw… Ale raczej w połączeniu z kawą do picia średnio pasuje, jednak lepiej jest nie łączyć tych dwóch rzeczy ze sobą :D

  26. Co to za przepis na spod skoro jest więcej cukru niż mąki. Ktoś tu chyba coś pomylił

  27. Najbardziej beznadziejny przepis którykolwiek robiłam. Nie polecam bloga!!!!

  28. Polecam postudiować przepisy na biszkopt.

  29. Kwestia umiejętności – widzę tu sporo zdjęć czytelników i ich apetycznych ciast.

  30. Masa kawowa mi nie wyszła. Przepis jest napisany zbyt lakonicznie dla laika i faceta.

  31. Wyszedł mi piękny

  32. Witam, czy biszkopt można wykonać w thermomix?

  33. Czy biszkopt można zrobić w thermomix?

  34. Czy mogę użyć blaszki o wymiarach 20 ×30. Zrobić podwójną porcje ?

  35. Moim zdaniem za mało śmietanki , nie jest wysoka , fajny przepis ogólnie ale przepis na biszkopt użyłabym z innej strong

  36. Ciasto wyszło przepyszne

  37. Ciasto wyszło przepyszne :)

  38. Ciasto PRZEPYSZNE 🥰 po prostu rozpływa się w ustach. Biszkopt mięciutki, rozpuszcza się w ustach. Ciasto wygląda jak z kawiarni a w smaku sztos. Zapisuję i będę często korzystać, dziękuje 🥰

    PS. Zamiast żelatyny użyłam 2 smietanfixow i podwoiłam składniki. Jednak je jeszcze potroje bo blachę mam wielką 😄 blacha poszła na raz dla rodziny 3 dorosłych i 4 dzieci. Dzieciom też smakowało, aż szok, że chciały dokładkę, także polecam 🤌🏼

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*