Buchty

Buchty

Upiekłam buchty –  nie mogłam lepiej zacząć dzisiejszego dnia. Na moim stole zagościły pyszne maślane bułki, a za oknem wiosna i słońce zachęcają ptaki do pięknego śpiewu. Za kilka dni znowu je upiekę, może tym razem z nadzieniem czekoladowym albo owocowym. Smacznego!

BuchtySkładniki (9 dużych bułek):

  • 500 g mąki
  • 220 ml mleka
  • 1 paczka drożdży instant (7 g)
  • 70 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli

Oraz:

  • 2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania

Bułki na śniadanie

Przygotowanie:
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, suche drożdże i cukier, wymieszaj składniki i zrób dołek. Wbij jajka. Masło rozpuść i wymieszaj razem z mlekiem. Ciepłe mleko z masłem wlej do miski. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto.

Przygotowanie bułek

Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1 godzinę).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie krótko wyrób, podziel na mniejsze, równe części (ok. 100 g części). Z każdego kawałka uformuj równe kulki i układaj je blisko siebie w foremce o wymiarach 25×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (wystarczy ok. 15-20  minut). Bułki, przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztopionym masłem.

Ciasto drożdzowe

Buchty piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Upieczone bułki wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Bardzo puszyste, wspaniałe:)

  • Mniam. Czy może być coś smaczniejszego niż taka ciepła buchta na śniadanie?:)

  • Karolina

    Bardzo ładne :) Na pewno smaczne.

  • Są mega cudowne! Puszyste buchty – ideał na śniadanie :)

  • Asia

    Fajne te buły!

  • kasik

    zrobiłam na kolację, są cudowne!! :)