Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Specjalne zamówienie dzieci – zielone ciasto – nałożyło się z dniem Św. Patryka. Ciasto Shrek, bo tak się nazywa te przekładane ciasto, to nic innego jak biszkopt połączony z sernikiem na zimno. Ciasto jest delikatne, lekki i mało słodkie. Radość dla oczu i podniebienia. Smacznego!

Ciasto Shrek

Składniki (forma 20×20 cm):
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 50 g maki pszennej
  • 70 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa zielona:

  • 900 ml zielonego soku (użyłam soku Kubuś, ale może to być każdy inny zielony sok)
  • 3 budynie waniliowe (bez cukru)

Masa biała:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 zielone galaretki (np. .kiwi)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka ciastek delicji szampańskich

Oraz:

  • 1 galaretka (np. kiwi)

Shrek

Przygotowane:
Biszkopt:
Piekarnik rozgrzej do 180°C, formę o wymiarach 20×20 wyłóż papierem do pieczenia. .
Jajka ubij ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawaj cukier wymieszany z cukrem waniliowy. Gdy ciasto będzie już gęste i puszyste zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do przygotowanej formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Ciasto piecz przez około 30 minut, po upieczeniu ciasto ostudź.

Biszkopt

Masa zielona:
Wszystkie trzy budynie dokładnie rozpuść w 250 ml zielonego soku. Pozostały sok zagotuj (650 ml), wlej sok z rozpuszczonym budyniem i szybko wymieszaj, aby nie powstały grudki. Gorący i gęsty budyń wylej na zimny biszkopt. Masę wyrównaj i odstaw do ostygnięcia.

Zielony budyń

Masa biała:
Do miseczki wlej 250 ml gorącej wody, następnie wsyp dwie zielone galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na puszystą, gęstą piankę, gdy galaretka zacznie tężeć wlej ją do śmietanki. Mieszaj do połączenia składników. Masę przełóż na zielony budyń i wyrównaj.

Śmietanka z galaretką

Ciasto wstaw do lodówki na kilka minut. Kiedy śmietankowa masa zacznie tężeć, ułóż na niej delicje, a następnie delikatnie je wciśnij w białą masę. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
Zieloną galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody i przestudź. Gdy zacznie tężeć przelej ją na ciasto.

Ciasto z galaretką

Ciasto ponownie wstaw do lodówki (najlepiej na kilka godzin, aby ciasto dobrze stężało).

Zielone ciasto

  • wygląda cudnie :) przymierzam się do zrobienia jego na święta

  • świetnie wygląda :) takie zielone, idealne z okazji nadchodzącej wiosny :)

  • Ale bym takie zjadła! *o*

  • Wygląda obłędnie:)

  • elunia

    Podziwiam kolejną propozycję kulinarną. Jest bardzo fajna. Choć jak kiedyś napisałam, jestem codziennym leniwcem kuchennym, to jednak lubię się przy wielkich okazjach popisać. Dziękuje za wspaniałe podpowiedzi. Od pewnego czasu stałam się „zbieraczką ” Pani przepisów. Pozdrawiam

  • Asia

    Super, na św Patryka, ja miałam tylko guinness’a – taka namiastka :)

  • Karolina N

    Im bardziej oglądam ten blog, tym bardziej mi się podoba :) Shrek trafia na moją listę do przygotowania!

  • Kulinarny-swiat, polecam te ciasto – również w innych kolorach :)
    Magdo, warto przywitać wiosnę takim ciastem :)
    Paula, polecam przygotować takie ciasto na Święta :)
    Inspirowane smakiem, dziękuję.
    Elunia, jest mi bardzo miło, czytając tak miłe słowa :) Ciasto jest pyszne i ślicznie wygląda, a w okresie letnim przyniesie orzeźwienie :)
    Asiu, to też miło spędziłaś ten dzień :)
    Karolino, dziękuję za miłe słowa :) A może przygotujesz Ciasto Fiona? To te same ciasto, ale w innych kolorach, np. róż albo pomarańcz.

  • izomorfia3

    Ile forma ma cm ?

  • ASAFSSRG

    PYCHOTA

  • Rozczarowana

    Jestem w trakcie robienia tego ciasta i właśnie się zdenerwowałam !
    Podana forma to 20×20 i w identycznej piekę właśnie biszkopt, który tak urósł, iż w tej formie nic więcej się nie zmieści … Czy to błąd?!
    Ciekawe, co ja teraz zrobię… Mogłam robić w normalnej dużej blaszce :/

  • Jeśli ciasto tak wyrosło, polecam je podzielić na dwa albo trzy placki – moje ciasto nie wyrosło tak mocno jak opisujesz.

  • Jednak nie rozczarowana

    Właśnie tak zrobiłam, przekroiłam na pół biszkopt i wyszło wszystko tak, jak ma być ;)
    Pyszne !!!

  • Miło słyszeć, że jednak ciasto się udało i wyszło pyszne :) Pozdrawiam!

  • ala

    robiłam to ciasto wyszło super-jest naprawde bardzo dobre:)
    tylko zamiast delicji polecam same biszkopty pelicje sie
    zle kroi ponieważ czekolada twardnie…
    ogólnie to szybko sie je robi;)

  • Dziękuję za wspaniałą inspirację. Między innymi to CUDOWNE ciasto przygotuję na urodzinowe przyjęcie w pracy dla mojego Narzeczonego ;) pozdrawiam i już drukuję przepis

  • Ala, dziękuję za podpowiedź :)
    Monika, życzę udanych wypieków i 100 lat dla narzeczonego :)

  • Majka

    Mam pytanie w wielu przepisach zauważyłam że najpierw trzeba ubić pianę z białek a nie całe jajka. Jest jakaś różnica?!

  • Majka, niektórzy twierdzą, że dzięki pianie z białek, biszkopt powinien być bardziej puszysty. W ostatnim torcie zmiksowałam całe jajka – biszkopt był również puszysty – najlepiej będzie, jak sama przetestujesz :)

  • Majka

    Dziękuje za odpowiedź na pewno wypróbuje. Przepis jest dokładnie napisany wszystko wiadomo:). Jeszcze mam pytanie ile kawalkow ciasta wyjdzie z podanej formy?!

  • Majka, ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 20×20 cm. To zależy od Ciebie na ile kawałków pokroisz ciasto :) ja pokroiłam na ok. 18 mniejszych prostokątnych kawałków.

  • cynamonka

    Przepis swietny, wykorzystam juz niebawem. Czy jednak na zdjeciu nie widac zakalca w biszkopcie?

  • Ciasto jest przepyszne ! Jest trochę z nim zabawy ale warto bo jest fantastyczne w smaku – uwielbiam je :) Bardzo ładne fotki :)

  • Różowa Beza

    Zdecydowanie rewelacja.Szybko, stosunkowo niedrogo, efektownie i smacznie.Poszłam na skróty i zamiast piec biszkopt,spód wyłożyłam biszkopcikami.Galaretka agrestowa Winiary i budyń Delekta waniliowy zdał egzamin,Zamiast dużych użyłam mini delicje,więc problem z krojeniem zażegnany.Masa zielona budyniowo-Kubusiowa-rewelacjaJedynie.Śmietanę kremówkę następnym razem ubiję z cukrem i dodam żelatynę,by zmniejszyć kwasowość.To będzie Shrek z bitą śmietaną.Szukam następnych przepisów do realizacji.Czołem Kuchcikowe..

  • Karolina

    Czy tylko ja zauważyłam, że w składnikach podane są dwie galaretki, a tak naprawdę potrzebne są trzy (dwie galaretki do bitej śmietany i jedna na górę ciasta)? To w końcu ile dwie czy trzy, bo kupiłam dwie…

  • Najsmaczniejsze

    Karolina, są trzy galaretki. Tak jak jest napisane w składnikach oraz w opisie.

  • izomorfia3

    Kapitalne!