Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Specjalne zamówienie dzieci – zielone ciasto – nałożyło się z dniem Św. Patryka. Ciasto Shrek, bo tak się nazywa te przekładane ciasto, to nic innego jak biszkopt połączony z sernikiem na zimno. Ciasto jest delikatne, lekki i mało słodkie. Radość dla oczu i podniebienia. Smacznego!

Ciasto Shrek

Składniki (forma 20×20 cm):
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 50 g maki pszennej
  • 70 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa zielona:

  • 900 ml zielonego soku (użyłam soku Kubuś, ale może to być każdy inny zielony sok)
  • 3 budynie waniliowe (bez cukru)

Masa biała:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 zielone galaretki (np. .kiwi)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka ciastek delicji szampańskich

Oraz:

  • 1 galaretka (np. kiwi)

Shrek

Przygotowane:
Biszkopt:
Piekarnik rozgrzej do 180°C, formę o wymiarach 20×20 wyłóż papierem do pieczenia. .
Jajka ubij ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawaj cukier wymieszany z cukrem waniliowy. Gdy ciasto będzie już gęste i puszyste zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do przygotowanej formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Ciasto piecz przez około 30 minut, po upieczeniu ciasto ostudź.

Biszkopt

Masa zielona:
Wszystkie trzy budynie dokładnie rozpuść w 250 ml zielonego soku. Pozostały sok zagotuj (650 ml), wlej sok z rozpuszczonym budyniem i szybko wymieszaj, aby nie powstały grudki. Gorący i gęsty budyń wylej na zimny biszkopt. Masę wyrównaj i odstaw do ostygnięcia.

Zielony budyń

Masa biała:
Do miseczki wlej 250 ml gorącej wody, następnie wsyp dwie zielone galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na puszystą, gęstą piankę, gdy galaretka zacznie tężeć wlej ją do śmietanki. Mieszaj do połączenia składników. Masę przełóż na zielony budyń i wyrównaj.

Śmietanka z galaretką

Ciasto wstaw do lodówki na kilka minut. Kiedy śmietankowa masa zacznie tężeć, ułóż na niej delicje, a następnie delikatnie je wciśnij w białą masę. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
Zieloną galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody i przestudź. Gdy zacznie tężeć przelej ją na ciasto.

Ciasto z galaretką

Ciasto ponownie wstaw do lodówki (najlepiej na kilka godzin, aby ciasto dobrze stężało).

Zielone ciasto