Tartaletki czekoladowe z bezą

Tartaletki czekoladowe z bezą

Jak powstały tartaletki czekoladowe z bezą? Przez zachcianki ;) Miałam ochotę na ciasto z bezą. Po świątecznych makowcach i piernikach naszła mnie ochota na coś z czekolada, albo najlepiej gdyby to była tarta z kremem, której dawno nie robiłam. Czas mijał, a ja nadal nie mogłam się zdecydować… jeszcze chwilka zastanowienia i oto w mojej głowie narodził się plan połączenia trzech ciast w jeden wypiek – a właściwie w sześć, bo zamiast tarty zrobiłam tartaletki. Tak jak wymyśliłam, tak też zrobiłam.
Tartaletki wyszły pyszne, kremowe i słodkie – co bardzo lubię. Smak orzechów włoskich idealnie połączył się ze smakiem czekolady. Ciastka najlepiej podawać jeszcze letnie, gdy krem czekoladowy jest jeszcze mokry. Smacznego!

Tartaletki z czekoladą i bezą

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki krupczatka
  • 60 g cukru pudru (można zmniejszyć do 50 g)
  • 6 g kakao (1 łyżka)
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki 30%
  • 70 g miękkiego masła
  • 70 g cukru (można zmniejszyć do 50 g)
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 70 g mielonych orzechów włoskich

Beza:

  • 2 białek
  • 80 g cukru

Tarta czekoladowa z bezą

Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder i kakao, schłodzone i pokrojone w kosteczkę masło oraz jedno jajko. Zagnieć jednolite ciasto, następnie owiń folią spożywczą. Ciasto włóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podziel na sześć równych kulek, każdą z nich rozwałkuj i przełóż do foremki na tartaletki (posmarowanej masłem i oprószonej delikatnie mąką krupczatką), dociśnij brzegi i nakłuj widelcem.

Ciasto Tarta

Ciasto przykryj papierem do pieczenia i obciąż je na przykład ziarnami fasoli. Tartaletki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.
Masa czekoladowa: W trakcie pieczenia tartaletek, na średnim ogniu rozpuść czekoladę wymieszaną ze śmietanką. Dokładnie wymieszaj i przestudź.

czekolada

W misce zmiksuj miękkie masło z cukrem na jednolitą gładką masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, miksując do połączenia składników. Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę oraz zmielone orzechy i dokładnie wymieszaj masę.

Masa czekoladowa

Powstała czekoladową masę przełóż do upieczonych tartaletek i wstaw na 10 minut do piekarnika.

Tartaletki z masą czekoladową

Beza: Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Gdy piana będzie lśniąca i sztywna przełóż ją na zapieczoną masę czekoladową i wstaw na około 8-10 minut do piekarnika – beza powinna się ładnie zarumienić.

Tartaletka z bezą

Tartaletki podawaj jeszcze letnie (ale niegorące). Smacznego!

Tartaletki czekoladowe z bezą

 

  • O mniam, wyglądają wspaniale!
    Małe i śliczne no i z pewnością pyszne. :)

  • Piękne- w dodatku z moją ulubioną bezą:)

  • Wspaniałe, właśnie takie jak lubię:)

  • gin

    Obłędne! Uwielbiam takie ciacha :)

  • madziuchna

    Świetne! Akurat dzisiaj myślałam o jakimś fajnym przepisie na tartę czekoladową. A tu – pychota!

  • klaudia

    a na ile tartaletek starcza ciasta ?

  • Klaudia, z tych składników wyjdzie 6 tartaletek, albo jedna duża tarta.

  • Aneta Szczepańska

    pychotka zaraz sie zabieram za robienie tego cudeńka :) pozdrawiam:) ciapane.blog.pl