Śledzie w oleju

Tradycyjnie na stole Wigilijnym nie może zabraknąć śledzi w oleju. Jest wiele dań, których nie przygotowuję i nie jem przez cały rok, dlatego tak bardzo lubię te śledzie.
Aby nie zepsuć śledzi w oleju, należy je dobrze wymoczyć w wodzie albo mleku, w innym przypadku będą zbyt słone. Polecam.

Śledź w olejuSkładniki:

  • 5-6 filetów śledziowych (matiasy)
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskiego
  • olej, albo dobra oliwa
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu
  • cytryna lub ocet do skropienia

Śledzie w oleju

Przygotowanie:
Śledzie namocz w zimnej wodzie i odstaw na około 1,5 godziny, wymień wodę i odstaw na kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie sprawdź czy śledzie nadal są słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz śledzie, następnie wyjmij z wody i osusz papierowym ręcznikiem. Matiasy pokrój na kawałki o szerokości 3-4 cm. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę, sparz wrzątkiem i dokładnie odcedź.

Śledzie i cebula

W słoju albo miseczce ułóż śledzie przekładając świeżo mielonym pieprzem, liskiem laurowym, zielem angielskim, ziarenkami pieprzu coraz posiekaną cebulka. Czynność powtarzaj do wykorzystania wszystkich składników i zalej oliwą (albo olejem).

Śledzie z pieprzem i olejem

Śledzie szczelnie przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 dni (albo przynajmniej na dobę).

  • http://www.galantyna.pl Galantyna

    Ale pięknie się prezentują!