Przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika

Piernik, pierniczki, grzane wino… i wiele innych potraw można nią przyprawić. Zbliżające święta pachną tą przyprawą i w tym roku, postanowiłam przygotować ją samodzielnie.
Już kilka razy zamierzałam przygotować sama tą przyprawę, niestety zawsze kończyło się na planach. Tym bardziej zachęcam Was do przygotowania takiej przyprawy samodzielnie w domu, nie ma co się zastanawiać. Obiecuję, że będziecie zadowoleni, bo jest ona bardziej aromatyczna od tej kupnej. Czas przygotowania jest krótszy, niż wyprawa do sklepu po przyprawę do piernika.
Przyprawę do piernika możecie przygotować ze zmielonych przypraw, co dodatkowo przyspieszy Waszą pracę.

Przyprawa do piernikaSkładniki:

  • 25 g kory cynamonu
  • 7 g całych goździków (1 łyżka)
  • 5 g gałki muszkatołowej (1 gałka)
  • 1 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek (6 ziarenek)
  • 5 g pieprzu kolorowego (1 kopiasta łyżka)
  • 3 g ziela angielskiego (1 łyżka)
  • 10 g mielonego imbiru (1 łyżka)
  • 5 g wyłuskanych ziaren kardamonu (1 łyżeczka mielonego)

Przyprawa do pierników

Przygotowanie:
Korę cynamonu rozdrobnić w mocnym blenderze, następnie dodawać stopniowo pozostałe przyprawy i mielić je, aż będą odpowiednio rozdrobnione. Następnie dodać mielony imbir i wszystko razem wymieszać.

Zmielone przyprawy

Do rozdrabniania przypraw można użyć młynka do kawy albo moździerza. Jednak przygotowanie takiej przyprawy troszkę się wydłuży.
Polecam dodawać 1,5-2 łyżki przyprawy na 500 g mąki, przyprawa jest aromatyczna i ostra.
Przyprawę do piernika przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 miesiące i chronić przed światłem

Domowa przyprawa do piernika