Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

Zapraszam na pyszny letni sernik jagodowy – jagody, to ostatnio moje ulubione owoce leśne. Sernik wyszedł w sam raz, nie za słodki, nie za kwaśny, a dzięki puszystej białej piance, sernik zrobił się jeszcze bardziej aksamitny i delikatny.
Jagody są świetnym dodatkiem do serników, dają niesamowity kolor. Oczywiście można zastąpić je borówkami, czarną porzeczką albo maliną czy truskawką – ciasto będzie równie pięknie wyglądać.

Sernik jagodowy

Dno i boki ciasta wyłożyłam masą zrobiona z herbatników kakaowych. Ostatnio wybrałam się na poszukiwanie ciasteczek dla moich dzieciaków i całkiem przypadkowo natrafiłam na herbatniki kakaowe Petit Beuree Jutrzenki – to chyba jakaś nowość, nigdy wcześniej ich nie widziałam – albo po prostu ich nie szukałam bo nie były mi potrzebne. Postanowiłam je kupić i przetestować. Sernik wydawał się być dobrym testerem, więc zabrałam się do pracy.
Efekty widać na zdjęciu, ciasto wyszło rewelacyjne, a spód i boki były smakowite. Muszę wykorzystać je w serniku na zimno, mam nadzieję, że ciasto wyjdzie tak samo pyszne.

Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

Składniki i przygotowanie (tortownica Ø 22-24 cm):
Spód i boki:

  • 250 g herbatników kakaowych (np. Petit Beuree Jutrzenki)
  • 100 g margaryny (albo masła)

Herbatniki dokładnie rozkruszyć, odłożyć 2 łyżki miałkich ciastek. Masło roztopić i wlać do pokruszonych ciastek. Dokładnie wymieszać.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i obsypać 2 łyżkami pokruszonych ciastek. Masę przełożyć do tortownicy i rozprowadzić ją po dnie i bokach tortownicy (lekko dociskając aby masa przykleiła się). Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Spód i boki ciasta

Masa serowa:

  • 100 g jagód
  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g cukru
  • 3 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 30 g miękkiej margaryny (albo masła)
  • 1 budyń malinowy

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, serek mascarpone, miękkie masło i budyń malinowy (proszek bez cukru), dokładnie wymieszać. Jagody umyć i zmiksować. Dodać do masy serowej i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać.

Masa serowa

Masę serowo-jagodową przełożyć do wcześniej przygotowanej formy.

Masa serowo-jagodowa

Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 60 minut. Po upieczeniu ostudzić sernik.

Masa śmietankowa:

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 75 ml jogurtu naturalnego
  • 30 g cukru pudru (ok. 2 łyżek)
  • 1 łyżka żelatyny

Śmietankę lekko ubić razem z cukrem pudrem, dodać jogurt i delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w wodzie (wg wskazówek na opakowaniu) i dokładnie wymieszać ją z masę śmietankową. Masę wyłożyć na ostudzony sernik i wyrównać ją.

Masa śmietankowa

Ciasto wstawić do lodówki na około godzinę.

Sernik z herbatnikami

Sernik polecam, jest bardzo piękny i smaczny. Swoim wyglądem i smakiem zachwyci każdego.

Sernik z jagodami