Sernik jagodowy

Zapraszam na pyszny letni sernik, do którego dodałam jagody – ostatnio moje ulubione owoce leśne. Sernik wyszedł w sam raz, nie za słodki, nie za kwaśny, a dzięki puszystej białej piance, sernik zrobił się jeszcze bardziej aksamitny i delikatny.
Jagody są świetnym dodatkiem do serników, dają niesamowity kolor. Oczywiście można zastąpić je borówkami, czarną porzeczką albo maliną czy truskawką – ciasto będzie równie pięknie wyglądać.

Sernik jagodowyDno i boki ciasta wyłożyłam masą zrobiona z herbatników kakaowych. Ostatnio wybrałam się na poszukiwanie ciasteczek dla moich dzieciaków i całkiem przypadkowo natrafiłam na herbatniki kakaowe Petit Beuree Jutrzenki – to chyba jakaś nowość, nigdy wcześniej ich nie widziałam – albo po prostu ich nie szukałam bo nie były mi potrzebne. Postanowiłam je kupić i przetestować. Sernik wydawał się być dobrym testerem, więc zabrałam się do pracy.
Efekty widać na zdjęciu, ciasto wyszło rewelacyjne, a spód i boki były smakowite. Muszę wykorzystać je w serniku na zimno, mam nadzieję, że ciasto wyjdzie tak samo pyszne.
Sernik jagodowySkładniki i przygotowanie (tortownica Ø 22-24 cm):
Spód i boki:

  • 250 g herbatników kakaowych (np. Petit Beuree Jutrzenki)
  • 100 g margaryny (albo masła)

Herbatniki dokładnie rozkruszyć, odłożyć 2 łyżki miałkich ciastek. Masło roztopić i wlać do pokruszonych ciastek. Dokładnie wymieszać.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i obsypać 2 łyżkami pokruszonych ciastek. Masę przełożyć do tortownicy i rozprowadzić ją po dnie i bokach tortownicy (lekko dociskając aby masa przykleiła się). Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Spód i boki ciastaMasa serowa:

  • 100 g jagód
  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g cukru
  • 3 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 30 g miękkiej margaryny (albo masła)
  • 1 budyń malinowy

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, serek mascarpone, miękkie masło i budyń malinowy (proszek bez cukru), dokładnie wymieszać. Jagody umyć i zmiksować. Dodać do masy serowej i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać.
Masa serowa Masę serowo-jagodową przełożyć do wcześniej przygotowanej formy.
Masa serowo-jagodowaCiasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 60 minut. Po upieczeniu ostudzić sernik.

Masa śmietankowa:

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 75 ml jogurtu naturalnego
  • 30 g cukru pudru (ok. 2 łyżek)
  • 1 łyżka żelatyny

Śmietankę lekko ubić razem z cukrem pudrem, dodać jogurt i delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w wodzie (wg wskazówek na opakowaniu) i dokładnie wymieszać ją z masę śmietankową. Masę wyłożyć na ostudzony sernik i wyrównać ją.
Masa śmietankowaCiasto wstawić do lodówki na około godzinę.
Sernik z herbatnikami

Sernik polecam, jest bardzo piękny i smaczny. Swoim wyglądem i smakiem zachwyci każdego.

Sernik z jagodami

  • Smaczna Pyza

    powiem krótko – bajeczny!

  • http://licencjanagotowanie.blox.pl boregi

    O, nawet nie wiedziałam, że są kakaowe herbatniki :) Sernik wygląda przesmacznie :)

  • http://niebieskapistacja.blox.pl/ zauberi

    zgadzam się, że jest piękny :) i na pewno smakuje też obłędnie

  • http://bajkorada.blogspot.com Ania

    Cudowny:) I do tego ta warstwa masy śmietankowej…:)

  • http://smakuje.blox.pl dorota20w

    to musi byc pyszne

  • http://majanaboxing.blox.pl Majana

    Świetny serniczek! Bosko wygląda i tak pysznie, jejku. Mogę kawałeczek?
    :)

  • http://kulinarnyblogsamanthy.com Samantha

    Serniczek wygląda zniewalająco pysznie :)

  • http://babeczka.zuzka.pl Asiek

    Wygląda po prostu wspaniale!

  • http://kuchennybalagan.blogspot.com kuchenny bałagan

    śliczny jest ten sernik :)

  • Gosia

    Ale cudo, mąż przytargał z lidla wiaderko twarożku sernikowego, więc jak tu nie zrobić sernika, dobrze że jagód mi jeszcze zostało:)

  • kzabeczka

    Sernik jest REWELACYJNY!!!!! Zrobiłam na urodziny męża i wszyscy byli zachwyceni. Nie dostałam nigdzie herbatników kakaowych, więc kupiłam zwykłe i dodałam kakao :)
    Następnym razem zrobię z malinami :)

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Gosia, mam nadzieję, że sernik się udał :)
    Kzabeczka, bardzo się cieszę, że sernik smakował i podobał się wszystkim :) Z malinami też będzie pyszny i będzie miał piękny kolor :)

  • Ana

    Pięknie wygląda ale mam pytanko-można dodać jagody mrożone???Dzięki :)

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Ana, można, ale przed zmiksowaniem troszkę bym je rozmroziła :)

  • Ana

    ;) tak właśnie planowałam :) Dzięki!!!

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Ana, w takim razie powodzenia i smacznego :) ja z chęcią bym go zjadła, ale jagód nie mam :(

  • Magda

    Upiekłam ten sernik na święta. Dodałam zamiast jagód borówki amerykańskie, może dlatego ciasto nie było tak intensywnie fioletowe. Mimo wszystko było pyszne i na pewno upiekę je jeszcze nie raz :) dziękuję i pozdrawiam!

  • karuna

    własnie piekę, po 60 minutach ciasto się trzęsie a po nakłuciu wycieka masa – czy u was starczyła jedna godzina pieczenia? czy zwiększaliscie temperaturę? czy taki mokry ma być?

  • sabina

    czy zamiast ciemnych herbatników można użyć jasnych i pomieszczać je z kakaem ?

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Sabina, oczywiście, że możesz użyć jasnych ciasteczek, możesz upiec je upiec bez kakao (będzie ładny złoty kolor), jeśli dodasz kakao, będziesz miała podobny efekt jak na zdjęciu :)

  • Anna

    Mam pytanko ciasto wstawić do lodówki na całą noc można?

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Anna, oczywiście, że można, nawet dłużej.

  • malika

    mam to samo co karuna… może zastygnie jag wystygnie? pojęcia nie mam co z tym zrobić…

  • karuna

    no ja nie dostałam odpowiedzi na forum ale dowiedziałam się później ze serniki tak mają :) intuicja podpowiedziała mi aby dopiec ciasto kilka minut i zostawić w otwartym piekarniku dopóki nie zesztywnieje – wyszło pyyyyyyyyyyyycha

  • Anna

    Zrobiłam ciasto , było naprawdę pyszne. A na zdjęciu masa serowa jest jasna , moja ciemna bo nie wiedziałam ile dawać jagody bo nie mam wagi. Ale wyszło spoko. :o) Polecam :o) Pozdrawiam

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Malika, mam nadzieję, że sernik wyszedł pyszny.
    Karuna, cieszę się, że sernik wyszedł pyszny. Tak jak piszesz. serniki tak mają, że zaraz po upieczeniu wyglądają, jakby były niedopieczone :)
    Anna, cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, a bardziej intensywny kolor pewnie jest jeszcze smaczniejszy :)

  • nari

    do tego typu mas nie polecam truskawek, robiłam kiedyś coś podobnego chcąc zastąpić maliny – wyszło szarobure. Okropnie i nie smakowicie to wyglądało. Tego przepisu nie próbowałam ale wygląda zachęcająco