Małe francuskie pizze

Małe francuskie pizze

Dziś piątek, czas pomyśleć o weekendowych spotkaniach z przyjaciółmi i o piknikach z dziećmi. Na te spotkania polecam przygotowanie pizzę na cieście francuskim w wersji pomniejszonej.
Te małe pizze są pyszne, smakują na ciepło i na zimno. Są akurat na dwa kęsy i można je wszędzie zabrać.
Małe francuskie pizzeSkładniki:
– 1 płat ciasta francuskiego
– kilka plasterków szynki prowansalskiej (albo inna)
– kilka plastrów żółtego sera
– 1 pomidor
– 1 żółtko (albo całe małe jajko)
– pieprz, zioła prowansalskie, sól czosnkowa
– ewentualnie odrobina keczupu
Małe pizze z ciasta francuskiego Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć i pozostawić na papierze. Ciasto nakłuć widelcem (można posmarować cienką warstwą keczupu, ale niekoniecznie). W z dłuż ciasta ułożyć na przemian pasek szynki i sera (szynka powinna być ostatnią warstwą – u mnie 3 paski z szynki i 2 paski z sera).
Pomidora umyć i pokroić w drobna kostkę, rozrzucić po szynce i serze. Oprószyć ziołami prowansalskimi, odrobiną pieprzu i solą czosnkową.
Pomagając sobie papierem zwinąć luźny rulon (w z dłuż krótszego boku) i pociąć na cienkie plastry (około 1,5 cm), formując małe pizze.
Małe pizze układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 15 minut. Po tym czasie małe pizze wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia.