Babka budyniowa

Babka budyniowa

Puszysta, pachnąca i pyszna babka waniliowa, bardzo ją polubiłam i polecam wszystkim, zwłaszcza gdy musicie szybko zrobić pyszne ciasto.
Na taką babkę zawsze mam składniki w domu.

Babka budyniowaSkładniki:

  • 170 g mąki
  • 220 g cukru
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40g)
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Babka z budyniem
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając na wolnych obrotach dodać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budynie i śmietanę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.

  • Wygląda przepysznie:)
    Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

  • Jolu, dziękuję, ale do życzeń chcę jeszcze słoneczka :)

  • No to ja tego słoneczka życzę, a baba wygląda wspaniale!:)

  • Majano, dziękuję ślicznie i pozdrawiam :)

  • pięknych
    Świąt
    posypanych cukrem pudrem

  • Wygląda bardzo smakowicie! Wesołych Świąt;)

  • Jeszcze raz dziękuję wszystkim za życzenia i cieplutko pozdrawiam :)

  • Barbara Piotrowska

    Witam upiekłam te ciasto smakowo przepyszne , ale upadło nie wyrosło mi nie wiem dlaczego może mi ktoś pomoże każde ciasto mi upada a piecze w prodiż proszę o pomoc ,pozdrawiam