Babka budyniowa

Babka budyniowa

Puszysta, pachnąca i pyszna babka waniliowa, bardzo ją polubiłam i polecam wszystkim, zwłaszcza gdy musicie szybko zrobić pyszne ciasto.
Na taką babkę zawsze mam składniki w domu.

Babka budyniowaSkładniki:

  • 170 g mąki
  • 220 g cukru
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40g)
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Babka z budyniem
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając na wolnych obrotach dodać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budynie i śmietanę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.