Empanadas z ciasta francuskiego

Empanadas z ciasta francuskiego

Ostatnio było u mnie smacznie, krucho i słonecznie, bo zagościła kuchnia meksykańska. Lubię takie dania, które robi się szybko a później zjada się jednym kęsem. Polecam na podwieczorek i na spotkania towarzyskie.

Empanadas

Składniki:

  • około 300 g gotowego ciasta francuskiego
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 100 g czerwonej papryki (albo 50 g pepperoni i 50 g marynowanej ostrej papryki)
  • 1 cebula
  • 30 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól
  • pierz
  • żółtko albo mleko do posmarowania

Empanadas z ciasta francuskiego
Przygotowanie:

Kukurydzę podsmażyć, dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę.

Farsz do Empanadas
Chwilę smażyć, dodać śmietankę i gotować około 8 minut. Dodać starty ser oraz przyprawy. Wymieszać.
Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty o wymiarach 10×10 cm. Po środku umieścić farsz, skleić brzegi.

Przekąska z ciasta francuskiego
Posmarować żółtkiem (ja posmarowałam mlekiem). Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 12-15 minut.

Przepis (z moimi zmianami) pochodzi z Biblioteki Poradnika Domowego.