Faworki lane

Faworki lane

Przepis na lane faworki dostałam od mojej siostry. Leżał i czekał na swoją kolej i w końcu doczekał się swojej próby. Ciasta nie trzeba wałkować, kroić, nacinać, wykręcać i przez to faworki są błyskawiczne w wykonaniu. Ciasto w smaku przypomina coś pomiędzy faworkami a ciastem ptysiowym. Ciasto jest na tyle gęste, że można postarać się o zrobienie konkretnych kształtów, a że tłusty czwartek jest w bliskiej okolicy walentynek, zrobiłam kilka faworkowych serduszek.
Podobają mi się te faworki, jednak są troszkę tłuste i następnym razem dodam odrobinę alkoholu (spirytusu).

Faworki lane

Składniki:
– 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
– 100 g mąki
– ok. 80-100 ml mleka
– cukier puder do posypania
– olej do smażenia

Lane faworki

Przygotowanie:

Z mąki, żółtek i mleka rozrobić gęste ciasto naleśnikowe. Białka ubić, następnie delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto powinno mieć konsystencje pianki (ciasto musi być troszkę gęstsze od ciasta naleśnikowego).

Ciasto na faworki

Gęste ciasto na faworki
Olej rozgrzać. Ciasto lać na olej cienką strużką. Można użyć do tego lejek albo woreczka foliowego (papierowego) z wyciętą małą dziurką.

Smażone faworki
Po usmażeniu przekładać na papier aby odsączyć trochę tłuszczu a następnie oprószyć cukrem pudrem.

A tu inny ciekawy przepis na faworki – poduszeczki.