Naleśniki z tuńczykiem w pomidorach

Naleśniki z tuńczykiem w pomidorach

Tak przy piątku polecam placki z nadzieniem z tuńczyka. Danie robi się dość szybko, nawet ze smażeniem naleśników szybko się uwinęłam.
Małych naleśników wyszło 15 sztuk więc obiad był dla dwóch osób, chcąc ugościć większą ilość osób, trzeba zwielokrotnić składniki. Gdybym wybierała się do znajomych na wczesna kolację nie pogniewałabym się gdyby mnie ugościli takimi smakowitymi naleśnikami, które można przygotować dużo wcześniej a tuz przed kolacją włożyć do piekarnika na około 20 minut.

Naleśniki z tuńczykiem Składniki:
Ciasto:
– 250 ml mleka
– 150 ml wody
– 2 jajka
– 250 g mąki
– sól
Farsz:
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 1 mała cebulka
– 1 pomidor
– 1 czubata łyżka śmietanki 36%
– 2 łyżki posiekanego tymianku
– sól, pieprz
Sos:
– 50 g żółtego sera
– 200 ml zagęszczonego sosu pomidorowego
– 1 czubata łyżka śmietanki 36%
– 1 łyżka posiekanego tymianku
– sól, pieprz

Naleśniki z tuńczykiem w pomidorach

Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć, aż uzyskają jednolitą masę. Na rozgrzanej małej patelni smażyć naleśniki.
Farsz: Tuńczyka odsączyć i przełożyć do salaterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę (można zeszklić), dodać do tuńczyka. Pomidora umyć i pokroić w kosteczkę, razem ze śmietaną i pokrojonym tymiankiem dodać do tuńczyka. Wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Farsz do naleśników
Przygotowany farsz układać na środku upieczonych naleśników, które należy zwinąć w krokiety i umieścić w naczyniu do zapiekania.

Farsz z tuńczykiem
Sos: Sos pomidorowy wymieszać ze śmietaną (nie dokładnie), rozmarynem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos do naleśników
Naleśniki olać sosem, przykryć plasterkami sera (albo posypać startym serem) i wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika i zapiekać około 15 minut (do czasu aż ser się rozpuści.

Naleśniki w sosie pomidorowym