Tort bezowo-kawowy

Tort bezowo-kawowy

No i mamy 14 lutego, czyli Walentynki, coroczne święto wszystkich zakochanych.  Zwyczajem w tym dniu jest wysyłanie listów zawierających wyznania miłosne.
Wierszy pisać nie będę, ale z tej okazji postanowiłam przygotować coś specjalnego i słodkiego.

Tort świetnie pasuje na różne okoliczności. Gdy za niego się zabierałam, myślałam, że będzie duży problem z pokrojeniem tortu bezowego. A tu miła niespodzianka, kroi się idealnie – a smak jest przepyszny.

Tort bezowo-kawowy

Składniki:
Blaty bezowe:
– 6 schłodzonych białek
– 250 g cukru pudru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem:
– 250 g schłodzonego serka mascarpone
– 250 ml schłodzonej śmietany kremówki (30%)
– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, przestudzić)
– 2 łyżki cukru pudru

Tort bezowy

Przygotowanie:
Blaty bezowe: Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Pianę delikatnie przełożyć na narysowane koła. Piec w rozgrzanym do 140°C piekarniku przez 1 godzinę (piekłam od razu na 2 blachach z włączonym termoobiegiem). Po upieczeniu blatów, lekko uchylić piekarnik i zostawić do wystygnięcia.
Krem kawowy: Serek mascarpone lekko ubić. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier i wymieszać. Dodawać po 1 łyżce serka i delikatnie mieszać, na końcu dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać.
Masą przełożyć blaty bezowe.
Tort można śmiało podawać od razu po wykonaniu, przechowywać w lodówce.

Tort kawowy
Zapraszam na inny Tort bezowy. Przepis na powyższy Tort pochodzi z tej pysznie słodkiej strony Dorotki.