Pączki Alicji

Pączki Alicji

Tak jak obiecałam – są pączusie, zrobione według przepisu mojej siostry – Alicji. Są pyszne, pulchniutkie i takie jakieś lekkie, że można je jeść i jeść. :)

paczki

Składniki:
– 0,5 kg mąki
– 25 g drożdży sypkich
– 1 szklanka mleka (podgrzanego)
– 100 g cukru
– 1 cukier waniliowy
– 6 żółtek
– 1 jajko
– 5 łyżek oleju
– 1 łyżka octu (lub spirytusu)
– starta skórka z cytryny (z połowy)
– marmolada np. truskawkowa
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Żółtka i jajko zmiksować z cukrami. Do mąki wsypać drożdże i wymieszać. Miksując masę jajeczną stopniowo dodawać mąkę, mleko, olej, ocet i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około 30 minut.
Gdy ciasto podrośnie, formować kulki, a do ich środka wkładać marmoladę.
Pączki odkładać na stolnicę posypaną mąką, gdy pączki podrosną, smażyć je na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Przestudzone pączki układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.