Z produktami marki Blue Dragon przygotowałam już kilka dań, między innymi z piersią kurczaka i z wieprzowiną, ale o nich napiszę innym razem. Dziś będzie na ostro, choć gdy zaczynałam przyrządzać danie, myślałam że będzie słodko i łagodnie z dodatkiem rozgrzewających przypraw, takich jak szafran, kminek i imbir. Sos Chińskie Curry okazał się słodko-ostrym sosem curry. Niech nikogo nie zmyli narysowana 1 papryczka na opakowaniu.
Całe danie wyszło pyszne, a klopsiki wieprzowe, ryż i odpowiedni trunek lekko złagodziły ostry smak potrawy – Alexandra uprzedzałaś, że Chińskie Curry jest bardzo ostre, nie sądziłam, że aż tak bardzo, i posmakowało nam.
Klopsiki z sosem Blue Dragon Chińskie Curry mają swój charakter. Polecam odważnym.
Składniki:
– 1 słoik sosu Blue Dragon Chińskie Curry
– 1 mały por
– olej
– 400 g mięsa mielonego wieprzowego albo wołowego
– 1 jajko
– sól, pieprz
– garść bułki tartej
Przygotowanie:
Do mięsa dodać jajko, sól, pieprz, oregano i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i uformować małe klopsiki. Na patelni podgrzać olej i obsmażyć klopsiki (lekko zarumienić). Dodać sos Blue Dragon Chińskie Curry i gotować na małym ogniu przez około 7 minut, aż klopsiki będą ugotowane. Jeśli sos za bardzo zgęstniej, dodać odrobinę wody.
Klopsiki podałam z długoziarnistym ryżem parboiled i posiekanym w talarki porem.
Mmm ciekawe te klopsiki!:)
Majanko, polecam, ja jeszcze przynajmniej raz je zrobię, niech no tylko mały ssak zacznie jeść samodzielnie ;)
Mmm ciekawe te klopsiki!:)
Majanko, polecam, ja jeszcze przynajmniej raz je zrobię, niech no tylko mały ssak zacznie jeść samodzielnie ;)