Szpinak w cieście francuskiem

Ślimaki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Pyszne i złociste ślimaki z ciasta francuskiego ze szpinakiem – to pyszne kruche ciasto francuskie z pysznym szpinakiem ze śmietanką. Ciekawe kto z Was lubi szpinak? Jeżeli jest ktoś taki, to szczerze zachęcam do zrobienia takich ślimaków. Podobno dzieci nie jedzą szpinaku – moje wyjadały szpinak ze środka.
Przyznam się, że ja kiedyś nie jadłam szpinaku i to nie dlatego, że w przedszkolu musiałam go jeść. Nie pamiętam takiego zdarzenia – chyba nie mieliśmy go w jadłospisie, w domu też nie jedliśmy. Dopiero kilka lat temu mąż zaproponował szpinak na obiad. Nie powiem, żebym była szczęśliwa, ale kupiłam, przygotowałam i całe szczęście, że zjadłam. Odpowiednio doprawiony okazał się pysznym dodatkiem do makaronu, ale i nie tylko – świetnie smakuje z ciastem francuskim.

Szpinak w cieście francuskiemNa pewien czas zapomniałam o szpinaku, ale niedawno przypomniała mi o nim firma FRoSTA, od której dostałam kilka kostek szpinaku. Szpinak można rozmrozić w kuchence mikrofalowej, albo tak jak ja to zrobiłam – wrzucając go do garnuszka i od czasu do czasu mieszając rozmroziłam i odparowałam nadmiar wody.

Ślimaki ze szpinakiem

Składniki (10-12 ślimaków):

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • szpinak z sosem śmietanowym (np. FRoSTA)
  • ok. 100 ml śmietanki 30% (niekoniecznie)
  • do smaku: sól, pieprz, czosnek
  • 1 żółtko

Ślimaki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić i odparować nadmiar wody, w razie potrzeby doprawić do smaku solą, pieprzem czy drobno posiekanym czosnkiem. Ciasto francuskie rozwinąć, szpinak układać na na cieście w z dłuż krótszego brzegu i delikatnie zawinąć formując wałeczek. Odciąć od pozostałego ciasta i uformować ślimaka. Czynność powtarzać, aż do końca ciasta.

Szpinak z sosem śmietanowym z ciastem francuskim

Ślimaki z ciasta francuskiego ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 15 minut (do zarumienienia). Po upieczeniu, ślimaki lekko przestudzić. Polecam na ciepło jak i na zimno.

Szpinak ze śmietanką

8 komentarzy

  1. Agnieszka wyglądają mega pysznie, a zarazem nie są trudne w przygotowaniu :)

  2. kuchenny bałagan

    Uwielbiam takie ślimaczki, pychota!

  3. Agnieszka wyglądają mega pysznie, a zarazem nie są trudne w przygotowaniu :)

  4. kuchenny bałagan

    Uwielbiam takie ślimaczki, pychota!

  5. Złociste i piękne. Z pewnością smakują wspaniale. :)

  6. Złociste i piękne. Z pewnością smakują wspaniale. :)

  7. Uwielbiam szpinak!

  8. Uwielbiam szpinak!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*