Ciastka francuskie z wiśniami – takie szybkie w przygotowaniu i pyszne słodkości lubię najbardziej. Jak tylko odkryłam ciasto francuskie, to nie znika z mojej lodówki, a gdy tylko zostanie wykorzystane, kupuję następną paczkę albo dwie.
Tym razem miałam ochotę na wiśnie, więc do ciastek dodałam mrożone owoce, dzięki którym ciastka nie wyszły za słodkie. Są idealne i pięknie wyglądają lekko przyprószone cukrem pudrem. Polecam na co dzień i od święta, dla domowników i dla niespodziewanych gości.
- 1 paczka ciasta francuskiego
- mrożone wiśnie albo czereśnie
- serek śmietankowy
- cukier puder do posypania ciastek
Przygotowanie:
Cisto francuskie rozwinąć pociąć na mniej więcej równe kwadraty, każdy nakłuć widelcem.
Na środku każdego ciastka ułożyć kleks serka, a na nim położyć 2-3 mrożone wiśnie.
Następnie wszystkie cztery rogi skleić na środku ciastka.
Ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez około 15 minut (do zarumienienia się ciasta). Po upieczeniu zostawić kilka minut na blaszce, następnie przełożyć na kratkę, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
proste pyszne eleganckie.
Piękne małe kieszonki. Muszą byc pyszne:)
proste pyszne eleganckie.
Piękne małe kieszonki. Muszą byc pyszne:)
Bernadeta, teraz czekam na jagody :D
Majano, częstuj się, są pyszne :)
Bernadeta, teraz czekam na jagody :D
Majano, częstuj się, są pyszne :)
Ze świeżych oczywiście też można? :)