Pamiętacie mrożony deser truskawkowy? Ten sos przypomniał mi ten smak. Pyszny, słodko-kwaśny, lekko zmrożony. Mogłabym go jeść łyżkami. Latem spróbuję zrobić ze świeżych truskawek a może i poziomek? Już nie mogę doczekać się tego smaku.
Ten sos jest idealny i szybki w przygotowaniu i za każdym razem możemy mieć inny, wspaniały smak i kolor.
Zbliża się najlepsza pora roku na takie eksperymenty. Truskawki można zamienić na poziomki, maliny, jagody albo stworzyć swój idealny miks owocowy.
Sos idealnie pasuje do budyniu, lodów i innych słodkich deserów.
- 200 g mrożonych truskawek
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 1-2 łyżeczki cukru pudru (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Truskawki odmrozić (ale nie do końca), przełożyć do blendera, dodać dżem i zmiksować na gładki jednolity mus. Jeśli sos wyszedł za kwaśny, można dosłodzić cukrem pudrem.
Gdyby zdarzyło się tak, że zapomnimy o truskawkach i rozmrożą się do końca, to nić się nie stanie. Jednak wtedy trzeba odlać trochę soku. Zmiksować truskawki z dżemem. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, można dodać wcześniej odlany sok truskawkowy.
Ma cudowny kolor!
Majano, a ten smak – pycha :)
Ma cudowny kolor!
Majano, a ten smak – pycha :)
ja bym jadła samodzielnie ….uwielbiam taki truskawkowy mus:)
ja bym jadła samodzielnie ….uwielbiam taki truskawkowy mus:)