Dżem z jabłek wyszedł pyszny. Najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu, kto ma dostęp do dobrych jabłek polecam robić go na bieżąco. Jest bardzo szybki w wykonaniu. Dżem dodatkowo można przyprawić cynamonem. Smacznego!
Składniki:
- 1500 g obranych słodkich jabłek
- 2-3 łyżki cukru (do smaku)
Przygotowanie:
Oczyszczone już jabłka pokroić w plasterki. Na dno garnka wlać troszkę wody i wrzucić rozdrobnione jabłka. Gotować na średnim ogniu uważając żeby dżem się nie przypalił.
Pod koniec gotowania dodać cukier, aby nie przesłodzić dżemu wcześniej dobrze jest przeprowadzenie małej degustacji (użyłam tylko 2 łyżek cukru dla zmiany smaku dżemu). Doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować. Dżem przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić je do góry dnem.