Zielone kluski

Składniki:baner_sezon_ziemniaczany_2009_maly
– 400 g ugotowanych ziemniaków
– 180 g mąki
– 1 jajko
– pół pęczka zielonej pietruszki
– sól
– masło

Przygotowanie:
Ziemniaki przepuścić przez praskę razem z umytą i odsączoną pietruszką. Dodać jajko, odrobinę soli i mąkę. Zagnieść ciasto, ciasto nie powinno lepić się do rąk – w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki.
Z ciasta formować wałeczki, pokroić według uznania.
Kluseczki wrzucać do osolonej gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze przez kilka minut. Przed podaniem polać roztopionym masłem.

Podawać z ulubionym sosem czy warzywami.

zielone-kluski

2 komentarze

  1. ależ fajniuchno wyglądają:) zapisuję

  2. Jolanta Szyndlarewicz

    ależ fajniuchno wyglądają:) zapisuję

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*