Ciasto Trzech Króli

Ciasto Trzech Króli – Roscon de Reyes

Różne są ciasta i przygotowywane na rozmaite okoliczności, ale to, że jest ciasto Trzech Króli całkiem przypadkiem dowiedziałam się wczoraj. Postanowiłam poszukać przepis, ale nie znalazłam jednego konkretnego. Ciasto dla Króli tzw. Roscon de Reyes albo po prostu Cake Kings różni się swoim wyglądem w zależności od Państwa w którym jest przygotowywane.
Z tego co wyczytałam, jest to ciasto drożdżowe, z dodatkiem skórek albo owoców kandyzowanych, z migdałami, z figami. Może być suche (choć takie nie jest) albo przełożone ulubionym kremem. Zasada jest jedna, ciasto musi być bogate. W wielu krajach tradycją jest, aby w cieście umieścić niespodziankę w postaci fasolki. Osobie, która ją znajdzie szczęście ma dopisywać przez cały rok.

Cisto jest słodkie, pachnące pomarańczą. Przed pokrojeniem powinno wystygnąć, my jednak nie mogliśmy się doczekać i zjedliśmy połowę ciasta, które było jeszcze letnie.

Ciasto Trzech Króli
Składniki:

  • 350 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml świeżego mleka
  • 100 gramów cukru
  • 75 g miękkie masła (nie może być ciepłe)
  • 2 żółtka + 1 białko do posmarowania ciasta
  • 50 g kandyzowanych skórek pomarańczowych pokrojonych w kosteczkę
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • szczypta soli

Do dekoracji:

  • kandyzowane skórki pomarańczy
  • migdały pokrojone w słupki albo płatki

Ciasto Trzech Króli

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na około 15 minut. Do miski wsypać 320 g mąki, w środku zrobić wgłębienie, wsypać cukier i skórki pomarańczy. W środek wlać mleko z drożdżami i łyżką lekko wymieszać z mąką. Dodać masło, aromat, żółtka i sól. Wyrobić ciasto.
Ręce i ciasto posypać pozostałą mąką i delikatnie wymieszać. Umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je wyrobić (około minuty) i ułożyć w blaszce z kominkiem. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia (30-50 minut).
Następnie wierzch ciasta posmarować białkiem i posyp skórkami pomarańczowymi i migdałami.
Umieścić blaszkę z ciastem w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piec przez około 40 minut, aż do uzyskania złotego koloru i wyjąć z piekarnika.
Ostudzić przed podaniem.

Skórka kandyzowana pomarańczowa

8 komentarzy

  1. Pięknie wygląda to ciasto!:)

  2. bardzo ładnie wygląda :))) pozdrawiam

  3. Pięknie wygląda to ciasto!:)

  4. bardzo ładnie wygląda :))) pozdrawiam

  5. najsmaczniejsze.pl

    Dziękuję :)

  6. pachnące pomarańczą.. i takie ładne!

  7. pachnące pomarańczą.. i takie ładne!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*