Dziś mam dla Was przepis na muffiny marchewkowe, które pasują w sam raz na drugie śniadanie do szkoły, a że pogoda cały czas dopisuje i wciąż mamy piękną słoneczną jesień, z czego bardzo się cieszę, zabierzcie je również na rowerowe wycieczki. Zajadałam się nimi rozkoszując się delikatnością i zapachem, a wraz ze mną córeczki. Bardzo miły widok.
- 150 g marchewki startej na tarce z małymi oczkami
- 130 g mąki
- 130 g cukru
- 2 jajka
- 125 ml oleju lub innego tłuszczu
- 25 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do jajek dodać szczyptę soli i ubić na puszystą masę, następnie dodać cukier i miksować, aż masa zrobi się jasna. Cały czas miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, następnie dodać olej (lub inny rozpuszczony tłuszcz). Na końcu dodać zmielone migdały i startą marchewkę. Dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek na muffiny (wyłożonych papilotkami) albo małych foremek Posmarowanych tłuszczem i lekko obsypanych bułką tartą).
Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 20 minut małe babeczki a 30 minut muffiny. Po upieczeniu, babeczki przestudzić i posmarować lukrem.
Cudowne te muffinki. Bardzo smaczne sa marchewkowe wypieki.
Pozdrawiam:)
Majanko zgadzam się z Tobą.
Pozdrawiam :)
Cudowne te muffinki. Bardzo smaczne sa marchewkowe wypieki.
Pozdrawiam:)
Majanko zgadzam się z Tobą.
Pozdrawiam :)
dzien dobry :)taka jedna uwaga chyba szczypta soli do maki ,a jajka ubic z cukrem na puszysta mase bo w przepisie nic o cukrze
dzien dobry :)taka jedna uwaga chyba szczypta soli do maki ,a jajka ubic z cukrem na puszysta mase bo w przepisie nic o cukrze
Witam, jakiej innej mąki można tutaj użyć?