Talarki

Ziemniaki zapiekane – Talarki

Talarki najlepiej przygotować ze świeżych ziemniaków, najlepsze są takie z własnego pola :) no ale nie każdemu jest to dane :( Ziemniaki polecam dokładnie umyć (wyszorować) i pokroić razem ze skórką. Jeżeli są to kupne ziemniaczki można zrobić tak samo, ale ja je jednak obieram. Ziemniaki zapiekane podaję najczęściej z sosem czosnkowym. Smacznego!

Ziemniaki zapiekane - Talarki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • olej
  • sól czosnkowa albo kilka ząbków czosnku
  • rozmaryn świeży lub suszony
  • czerwona papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

Talarki

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w talarki (tak poniżej 1 cm) i włożyć do naczynia żaroodpornego, następnie polać je olejem, posypać posiekanym drobno rozmarynem, czosnkiem, solą, pieprzem i papryką – dokładnie wymieszać.

Przygotowanie talarków

Ziemniaczki piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 45 minut. Około 5-10 minut przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg i posypać talarki startym żółtym serem.

Ziemniaki zapiekane

ziemniaki-zapiekane-talarki

31 komentarzy

  1. Piękne, takie złociste, mi takie nigdy nie wychodzę:)

  2. WSPANIAŁE. Jutro będą do obiadu!!!

  3. takie przypieczone ziemniaczki są najlepsze, i fajna nazwa talarki :)

  4. Właśnie je jem. Leżały na patelni około pół godziny i są surowe -.-

  5. Dominiko, nie wiem ile powinny leżeć na patelni, ja robiłam swoje w piekarniku i trzymałam coś koło 45 minut w wysokiej temperaturze.

  6. Właśnie je jem. Leżały na patelni około pół godziny i są surowe -.-

  7. najsmaczniejsze.pl

    Dominiko, nie wiem ile powinny leżeć na patelni, ja robiłam swoje w piekarniku i trzymałam coś koło 45 minut w wysokiej temperaturze.

  8. to zależy od kuchenki nie we wszystkich się upieką przez 45 minut. z rozmarynem jeszcze nie próbowałem ja daję paprykę, oregano i lubczyk :) zaraz spróbuję zrobić jak w przepisie, ale u mnie zawsze 10 minut muszą się pogotować nim przełożę je do piekarnika a wtedy mogą się piec 30 minut i nie będą surowe.
    a do nich będzie wątróbeczka z cebulką i surówką z kiszonej kapusty :)

  9. to zależy od kuchenki nie we wszystkich się upieką przez 45 minut. z rozmarynem jeszcze nie próbowałem ja daję paprykę, oregano i lubczyk :) zaraz spróbuję zrobić jak w przepisie, ale u mnie zawsze 10 minut muszą się pogotować nim przełożę je do piekarnika a wtedy mogą się piec 30 minut i nie będą surowe.
    a do nich będzie wątróbeczka z cebulką i surówką z kiszonej kapusty :)

  10. Genialne – prosto, szybko i smacznie! Uwielbiam talarki :)

  11. Genialne – prosto, szybko i smacznie! Uwielbiam talarki :)

  12. Wszystko super, ale na zdjęciu nie to nie rozmaryn tylko tymianek w woli ścisłości :)

  13. Wszystko super, ale na zdjęciu nie to nie rozmaryn tylko tymianek w woli ścisłości :)

  14. Jesli chodzi o olej to duzo go trzeba tam lac? czy tylko tyle zeby talarki byly nim lekko oblane ?

  15. Jesli chodzi o olej to duzo go trzeba tam lac? czy tylko tyle zeby talarki byly nim lekko oblane ?

  16. Paulina, tylko tyle, żeby były lekko oblane.

  17. najsmaczniejsze.pl

    Paulina, tylko tyle, żeby były lekko oblane.

  18. dziś serwuję na obiad!! wygląda smakowicie

  19. dziś serwuję na obiad!! wygląda smakowicie

  20. zobaczymy co mi z tego wyjdzie hhihii dziś zrobiłam wg. Twojego przepisu :)

  21. Pyszne <3 <3 Dzięki za przepis ^-^

  22. Mam pytanie. Czy smażymy je pod przykryciem czy nie?

  23. Mam pytanie. Czy smażymy je pod przykryciem czy nie?

  24. Najsmaczniejsze

    Jolanta, ja nie przykrywam. Polecam ziemniaki mieszać od czasu do czasu, aby nie spiekły się tylko z jednej strony.

  25. Najsmaczniejsze

    Jolanta, ja nie przykrywam. Polecam ziemniaki mieszać od czasu do czasu, aby nie spiekły się tylko z jednej strony.

  26. halomatka.pl Monika

    No właśnie, tu wyglądają super, ale mi też nigdy nie chce wyjść taka chrupiąca skórka. Dziś próbuję znowu, podkręcę piec i zobaczymy :)

  27. halomatka.pl Monika

    No właśnie, tu wyglądają super, ale mi też nigdy nie chce wyjść taka chrupiąca skórka. Dziś próbuję znowu, podkręcę piec i zobaczymy :)

  28. Moze sie myle ale w przepisie pisze rozmaryn a na fotce jest galazka tymianku ;-)

  29. To zalezy czy chcesz zeby byly jedrne i w smaku jak gotowane czy chrupkie jak chipsy. W pierwszym przypadku nie zaluj oleju, w drugim tylko wysmaruj brytfanne i lekko skrop ziemniaki.

  30. Najlepiej je podgotowac 15 minut jeśli chcesz miec pewnośc ze nie beda surowe i po kłopocie;-)

  31. O matko! Na zdjęciu jest tymianek. Życie się wywróciło do góry nogami.
    Pragnę donieść, że dania dekoruje się rozmaitymi przyprawami, wiórkami, kwiatami… Może rozmaryn akurat był sproszkowany(?) To co widzicie na zdjęciu to nie jest składnik potrawy, a DEKORACJA.
    *Gwarantuję, że ziemniaki posypane oregano, tymiankiem, ziołami prowansalskimi lub rozmarynem będą pyszne ;) Nie bądźcie tacy czepialscy i idźcie robić talarki ;P

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*