Fasolka po Bretońsku

Fasolka po bretońsku

Pyszne danie jednogarnkowe, które za każdym razem wychodzi troszkę inaczej. Danie powinno być przygotowana z fasoli Jaś, którą moczy się dzień wcześniej. Ja proponuję dodać gotową fasolkę z puszki, jest dobra, wystarczy tylko chwilę poddusić. Smacznego.

Fasolka po Bretońsku

Składniki:
– 2 puszki fasoli (czerwona albo biała)
– 200 g kiełbasy
– 1 duży pomidor (albo puszka krojonych pomidorów)
– 1 papryka
– 1 duża cebula
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– przyprawy: pieprz, sol, czerwona papryka w proszku, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

Fasolka po bretońsku

Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Cebulę oczyścić, paprykę umyć i oczyścić z nasion, pokroić według uznania i dodać do garnka z kiełbasą. Poddusić.

Kiełbasa, papryka, cebula

Do kiełbasy i warzyw dodać fasolkę z puszki, pokrojonego pomidora (można dodać krojone pomidory z puszki), dodać wody tak aby wszystko było lekko przykryte (to zależy od tego ile warzywa mają wody). Dodać przecier pomidorowy i przyprawy.

Przygotowanie fasolki

Wszystko razem podgotować mieszając. W razie potrzeby można fasolkę troszkę zagęścić mąką rozmieszaną w wodzie.

Fasolka po Bretońsku

Podawać na ciepło z białym pieczywem.

Pomidorowy Sezon 2009

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*