Zastanawiałam się nad nazwą tego ciasta, padło na “Przekładaniec”, nie tylko ze względu na warstwy z których się składa ale na to, że przekładałam jego publikację ponad miesiąc.
Ciasto to prawdziwa bomba kaloryczna, pyszna, dzięki budyniowi czekoladowemu nie jest zbyt słodkie.
Ciasto dedykuję wszystkim mamom z okazji ich święta.
Składniki:
Masa budyniowa:
– 1 budyń czekoladowy
– 300 ml mleka
– 40 g cukru
– 40 g masła lub margaryny
Beza:
– 1 białko
– 50 g drobnego cukru
– szczypta soli
Oraz:
– herbatniki (około 25 sztuk)
– słone krakersy (około 25 sztuk)
– 1 mała ugotowana puszka mleka skondensowanego (albo gotowa masa – około 450 g)
– 250 ml śmietanki 36%
– biała i ciemna czekolada
[:Listonic]
Przygotowanie:
Na dnie blaszki ułożyć herbatniki następnie ugotować budyń (w mniejszej ilości mleka) razem z cukrem, przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce budyniu. Masę rozsmarować na herbatnikach i przykryć słonymi krakersami, na nich wyłożyć ugotowaną puszkę mleka skondensowanego.
Białko ubić z odrobiną soli, cały czas ubijając dodać cukier. Bezę piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 30 minut. Przestudzić. Masę toffee przykryć bezą.
Następna warstwa to ubita śmietanka, przykryta startą białą i ciemną czekoladą.
Z tej serii polecam również Ciasto Toffi, które również polecam.
cudownie się prezentuje to ciacho;) ile w nim dobroci;)
Pyszne cisto, łączące wszystkie ulubione smaki :)
fajne i proste ciasto :)
cudownie się prezentuje to ciacho;) ile w nim dobroci;)
Pyszne cisto, łączące wszystkie ulubione smaki :)
fajne i proste ciasto :)
Panno Malwinno – dokładnie tak, było przepyszne
Ewo – zgadzam się z tobą, idealnie pasowały do siebie
Zauberi – i pyszne :)
rewelacja
Wygląda przepysznie:) a jakie wymiary ma blaszka?
Panno Malwinno – dokładnie tak, było przepyszne
Ewo – zgadzam się z tobą, idealnie pasowały do siebie
Zauberi – i pyszne :)
rewelacja
Wygląda przepysznie:) a jakie wymiary ma blaszka?
Klaudia – dziękuję :)
Aneto – blaszka ma wymiary około 30 x 30 cm
Klaudia – dziękuję :)
Aneto – blaszka ma wymiary około 30 x 30 cm
Mam pytanie odnośnie bezy. Będzie krucha czy raczej taka pianka, ciągnąca się( zaraz po upieczeniu)?
Mam pytanie odnośnie bezy. Będzie krucha czy raczej taka pianka, ciągnąca się( zaraz po upieczeniu)?