Murzynek to jedno z popularniejszych propozycji, jakimi dzielę się ze znajomymi. Każdy ma swoje ulubione ciasto a murzynek najczęściej odpowiada wszystkim. Po prostu nie ma to jak świeżo upieczony i pachnący wypiek :)
Murzynek
Składniki:
- 250 g cukru
- 330 g mąki
- 5 jajek
- 200 g masła
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- kolorowa cukrowa posypka (np. dr. Oetkera)
Przygotowanie:
Do rondelka należy włożyć masło, wsypać cukier i kakao, następnie dolać olej i wodę. Całość należy podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Kiedy już uzyskamy jednolitą masę, należy zdjąć rondelek z palinka. Następnie odlać trochę masy do szklanki nie więcej niż 1/3 szklanki. Pozostała w rondelku cześć należy wystudzić. Do przestudzonej masy należy dodać żółtka, następnie wsypać mąkę, wcześniej przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem waniliowym. Całość należy dokładnie wymieszać. Następnie do białka należy dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. W kolejnym kroku ciasto należy przełożyć do formy z kominkiem posmarowanej wcześniej masłem i obsypanej tartą bułką.
Ciasto należy piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do około 180°C.
Gotowe, upieczone ciasto, należy lekko przestudzić przed wyjęciem z formy.
Przyozdobienie to rzecz gusty, ale polecam polanie ciasta masą kakaową, którą wcześniej oddaliśmy z rondelka. Dla urozmaicenia możemy ciasto np. obsypać kolorową posypką. Powinno wyjść pyszne – polecam!
Murzynek pod każdą postacią jem w ciemno:)
Murzynek pod każdą postacią jem w ciemno:)