Po kilku dniach objadania się słodkościami miałam ochotę na danie, które w składnikach nie posiada cukru. Na obiad a właściwie to już kolację, zrobiłam lasagne ze szpinakiem i białym serem. Tym daniem zadowoliłam wszystkich domowników.
Składniki:
– 750 g mrożonego szpinaku
– 250 g twarogu półtłustego
– 6-8 płatów lasagne
– 2 jajka
– sól, pieprz, oregano, bazylia
– czosnek granulowany lub 2 ząbki
– 200 g żółty sera
– oliwa z oliwek
[:Listonic]
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, przełożyć na patelnie i dusić na rozgrzanej oliwie. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym (można zastąpić 2 rozdrobnionymi ząbkami czosnku). Chwilę podsmażać aż woda zacznie odparowywać (ale nie dopuścić do suchej patelni). Zdjąć z palnika, dodać twaróg, jajka, 100 g startego sera i delikatnie wymieszać.
Na dnie kwadratowego naczynia żaroodpornego ułożyć 2 płaty lasagne, posmarować beszamelem i wyłożyć część farszu, czynność powtarzać aż zostaną 2-3 łyżki farszu, które należy ułożyć na ostatniej warstwie płatów lasagne posmarowanych beszamelem. Posypać resztą startego sera.
Lasagne zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 30 minut.
A jeśli nie macie ochoty na twaróg, to polecam przepis na Lasagne ze szpinakiem.
Sos beszamelowy
Składniki:
– 20 g masła
– 3 łyżki mąki (nie kopiaste)
– 3/4 szklanki mleka
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Masło rozpuścić na małym ogniu w niedużym rondelku, dodać mąkę i szybko wymieszać, następnie cały czas mieszając podlewać mlekiem. Sos powinien lekko gęstnieć. Na końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem.
robiliśmy sobie z M bardzo podobną, RE-WE-LA-CJA!! :) Pozdrawiam Cieplutko :)
robiliśmy sobie z M bardzo podobną, RE-WE-LA-CJA!! :) Pozdrawiam Cieplutko :)
Kasiu, dokładnie tak jak mówisz :)
Kasiu, dokładnie tak jak mówisz :)