Mikro pizze

Mikro pizza

Takie danie jest super pomysłem na przekąskę, którą możemy podać na imprezie ze znajomymi. I ja tak właśnie zrobiła. Pizze (mikrusie) przygotowałam chwilę przed przyjściem gości a kiedy była pora podania rozgrzałam piekarnik, 15 minut zapiekania i pizze były gotowe. Pyszne, smakowite akurat na dwa kęsy. Smakują na ciepło jak i na zimno.
A i były rozchwytywane przez najmłodszych uczestników spotkania, spokojnie nadają się na imprezy naszych pociech.

Mikro pizze

Składnik:
Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 180 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 100 g szynki
  • 100 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 4 pieczarki

Sos:

  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • cienki szczypiorek
  • sól, biały pieprz, słodka papryka w proszku, bazylia, czosnek granulowany

[:Listonic]

Przygotowanie:
Ciasto: Do mąki dodać rozdrobnione drożdże, olej, sól i cukier.

Przygotowanie ciasta na pizze
Zalać ciepła wodą i szybko wyrobić jednolite, gładkie ciasto (jeżeli ciasto się klei, dodać odrobinę mąki). Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lekko je rozwałkować i za pomocą kubka wycinać małe placuszki (około 10 cm średnicy). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Sos: Przecier pomidorowy dokładnie rozmieszać z wodą i olejem, przyprawić do smaku przyprawami i posmarować nim malutkie pizze.
Farsz: Szynkę i oczyszczoną cebulę pokroić w kosteczkę, oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki a ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek opłukać i drobno pokroić.

Małe pizze
Wcześniej wycięte krążki mini pizzy posmarować sosem, posypać szynką, cebulą i ułożyć na niej po kilka plasterków pieczarek. Przykryć serem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Mikro pizze zapiekać w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 17 minut.

Mini pizze
Podaję przepis na mini pizzę ze tuńczykiem, które również polecam na spotkania towarzyskie jak i na szybką smaczną kolację.

6 komentarzy

  1. Ja takie mikro pizzę zawsze robię dla dzieci. Bardzo dobre ciasto
    wychodzi z Twojego przepisu. Wiem, bo sprawdziłam :)

  2. Ja takie mikro pizzę zawsze robię dla dzieci. Bardzo dobre ciasto
    wychodzi z Twojego przepisu. Wiem, bo sprawdziłam :)

  3. Mam pytanie czy mini pizze szybko wysychają ? proszę o odpowiedź

  4. Bardzo dobre mikro pizze wychodzą z Twojego przepisu. Wiem , bo upiekłam:)

  5. Mam pytanie czy mini pizze szybko wysychają ? proszę o odpowiedź

  6. Bardzo dobre mikro pizze wychodzą z Twojego przepisu. Wiem , bo upiekłam:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*