Zapiekanka z ziemniakami i kapustą

Zapiekanka z kapustą pekińską

Dziś z okazji wczorajszego Dnia Babci i dzisiejszego Dnia Dziadka miało być coś na słodko, nie wyszło. Ale jutro też jest dzień i obiecuję że będzie słodko.
A tym razem do zaproponowania mam danie, które pasuje i na obiad i na kolację. Zapiekanka jest dość syta. Uprzedzam, że osobom mięsożernym może brakować mięsiwa. Polecam dodać jako jedną z warstw mięso mielone, przyprawione ewentualnie z dodatkiem pomidorów albo przecieru pomidorowego.

Zapiekanka z kapustą pekińską

Składniki:
– ok. 700 g ziemniaków
– kapusta pekińska
– 2 marchewki
– 3 pieczarki
– 1 średnia cebula
– przecier pomidorowy
– przyprawy (sól, pieprz, bazylia, tymianek, majeranek)

[:Listonic]

Przygotowanie:
Rozgrzać patelnie (z odrobiną oleju), podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, i obraną, pokrojoną w talarki marchewkę. Przyprawić pieprzem, solą, bazylią i tymiankiem. Chwilę poddusić. Dodać poszatkowaną kapustę (w razie potrzeby dodać odrobinę oleju lub masła) i odrobinę przecieru pomidorowego, doprawić do smaku majerankiem.

Kapusta pekińska
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Wszystko razem dusić pod przykryciem.
W tym czasie ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Ugotować w osolonej wodzie na półmiękko.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem, lekko oprószyć bułką tartą, wyłożyć część ziemniaków, następnie kapustę i ziemniaki. Lekko skropić olejem.

Warstwy w zapiekance
Zapiekankę zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut (aż ziemniaki się zarumienią).

Zapiekanka z ziemniakami i kapustą

6 komentarzy

  1. Jaka pyszna ta zapiekanka!:))

  2. Jaka pyszna ta zapiekanka!:))

  3. Fajny przepis. Chyba skorzyszam :)

  4. Fajny przepis. Chyba skorzyszam :)

  5. zapiekanka pycha!;) dodałam do niej mięso mielone przez co była bardziej syta:)

  6. zapiekanka pycha!;) dodałam do niej mięso mielone przez co była bardziej syta:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*