Sylwester już za kilka dni. Czas najwyższy pomyśleć o menu. Zapraszam do odwiedzania zakładki Propozycje Sylwestrowe, gdzie będę umieszczać najciekawsze przepisy na dania sylwestrowe. Szaszłyki, które przygotowałam są lekkie, pyszne a co najważniejsze szybkie w wykonaniu. Potrzebują schłodzenia, więc spokojnie można przygotować je zanim zaczną przybywać goście. Dla większego efektu wizualnego, proponuję dodać świeżej bazylii, będzie ładnie komponować się z białą mozarellą i czerwonymi pomidorkami.
- 500 g sera mozarella
- 500 g małych pomidorów
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2-3 pęczki świeżej bazylii
Przygotowanie:
Ser wyjąć z zalewy i pokroić w plastry. Jeżeli mamy mini mozarellę można zostawić w całości lub przekroić na pół. Bazylię opłukać i osuszyć. Pomidory umyć, przekroić na pół. Jeżeli mamy duże pomidory pokroić na ćwiartki.
Na patyczki albo druty do szaszłyków nadziewać kolejno pomidory, ser i listki bazylii, posypać pieprzem. Schłodzić.
Zamiast świeżej bazylii można posypać suszoną.