Składniki:
– 1 średni świeży kalafior
– 1-2 marchewki
– 6 ziemniaków
– 1,5 litra bulionu
– przyprawy: 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżka przyprawy vegeta, pieprz
– 3 łyżki śmietany
– 2 łyżki mąki
– zielona pietruszka
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, marchew umyć, oczyścić i pokroić w plasterki, razem wrzucić do garnka. Zalać bulionem i zacząć gotować. Oczyścić kalafior, podzielić na różyczki, dorzucić do zupy. Gdy warzywa nieco rozmiękną, dodać przyprawy do smaku.
Śmietanę rozrobić z mąką, dolać troszkę bulionu żeby ogrzać śmietanę. Zagęścić zupę.
Przed podaniem pokroić zieloną pietruszkę i dodać do zupy.