Z tego przepisu z pewnością skorzystam jeszcze nie raz. Wszystkie składniki idealnie pasują do siebie, dzięki czemu, z chęcią sięga się po dokładkę. Pycha.
Składniki:
– 2 piersi kurczaka
– 1 duża cebula
– kilka pieczarek lub inne grzyby sezonowe
– 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
– 3-4 łyżki śmietany
– 3 łyżki mąki
– przyprawy: sól, pieprz, papryka, vegeta, ziele angielskie, liść laurowy
– olej
Przygotowanie:
Piersi kurczaka, opłukać, oczyścić i pokroić w cienki paseczki. Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na rozgrzanej patelni. Przełożyć do garnuszka. Na patelni podsmażyć obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przełożyć do garnuszka. Grzyby oczyścić, pokroić po podsmażeniu przełożyć do pozostałych składników. Wlać wodę aby przykryć składniki, dodać przyprawy. Chwilę poddusić. Dodać przecier pomidorowy. Rozrobić mąkę ze śmietaną, dodać do sosu. Chwilę dusić aż sos zgęstnieje.
Podawać z kluskami kładzionymi na wodzie lub kopytkami.