Zanim zaczniecie odmierzać czas do Nowego Roku, polecam przygotować likier kawowy, aby ze smakiem rozpocząć 2017 rok :) Likier jest kremowy, delikatny – choć niektórzy twierdzą, że ma sporą moc ;) i pięknie pachnie kawą. Smacznego!
Likier kawowy
Składniki:
- puszka mleka słodkiego skondensowanego
- 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 120 ml gorącej wody
- 300 ml wódki 40 %
Przygotowanie:
Kawę rozpuść w gorącej wodzie. Następnie mleko skondensowane oraz przestudzoną kawę przelej do blendera i dokładnie zmiksuj. Dodaj alkohol i ponownie dokładnie zmiksuj, aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Likier przelej do czystych butelek. I gotowe! Tak przygotowany likier możesz podawać od razu po przygotowaniu. Likier należy przechowywać w lodówce. Przed podaniem, należy dokładnie wstrząsnąć.
Jeśli uznacie, że likier jest za słaby, możecie dodać więcej alkoholu.
pyszny jest taki likier, bardzo lubię taki wypić do ciasta drożdżowego.