Pieczecie ciasta z warzywami? Ja bardzo je lubię :) Dziś polecam ciasto marchewkowe z migdałami, które jest mięciutkie, pachnące i zdrowe. Oczywiście, jeśli nie lubicie migdałów, albo nie macie ich pod ręką, to możecie zastąpić je innymi, ulubionymi orzechami. Ciasto możecie polukrować, albo posypać cukrem pudrem – pełna dowolność wskazana. A jeśli chcecie zabrać je na drugie śniadanie do pracy, albo spakować dziecku do śniadaniówki, to polecam upiec muffiny. Smacznego!
Ciasto marchewkowe z migdałami
Składniki (ok. 30×30 cm):
- 300 g marchewki startej na tarce z małymi oczkami
- 260 g mąki
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 250 ml oleju lub innego tłuszczu
- 50 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka ubij razem z solą i cukrem na puszystą masę, zwolnij obroty miksera, dodaj olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu dodaj zmielone migdały i startą marchewkę. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo do foremek na muffiny. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone i przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Posmak migdałów jest niesamowity!:) https://jaglusia.wordpress….