Kokosanki w czekoladzie lub jak kto woli lamingtony czy kudłacze, to nic innego, jak delikatne ciasto obtoczone w rozpuszczonej czekoladzie i oprószone wiórkami kokosowymi. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, która tak je zachwalała, że musiałam je przygotować :) Polecam!
Kokosanki w czekoladzie
Składniki:
- ok. 100 g wiórek kokosowych
Ciasto biszkoptowe:
- 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
- 80 ml oleju (1/3 szklanki)
- 2 średnie jajka
- 2 płaskie łyżeczki domowego cukru waniliowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 50 g masła (1/4 kostki)
- 80 g cukru pudru (1/2 szklanki)
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Ciasto biszkoptowe: Olej, cukier i cukier waniliowy zmiksuj razem z jajkami. Dodaj przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25-30 minut. Po upieczeniu ciasta (można zrobić test patyczka), wyjmij je z formy, ostudź i pokrój w kostkę albo prostokąty.
Polewa: Masło rozpuść w rondelku, albo w kuchence mikrofalowej. Dodaj kakao, wodę oraz cukier puder. Mieszaj, aż do rozpuszczenia się wszystkich składników i uzyskania gładkiej, czekoladowej masy. Pozostaw do przestygnięcia.
Pokrojone ciasto namaczaj w masie czekoladowej, następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Pozostaw do zastygnięcia czekolady.
ile wyjdzie kokosanek
nie polecam..źle opisany przepis, ciasto na biszkopt wyszło za gęste i po upieczeniu nie wyrosło za bardzo. W smaku biszkopt taki se…
Faktycznie,ciasto gęste,nie urosło. A robiłam w możliwie najmniejszej blaszce.
To prawda, ciasto gęste, nie urosło,choć robiłam w możliwie najmniejszej blaszce
Biszkopt można upiec wg własnego przepisu na blaszkę jakiej zawsze używamy a pozostałe czynności się nie zmieniają, można ewentualnie obtoczyć w mielonych orzechach zamiast wiórek
Ja dałam 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 50 ml wody ciasto ładnie urosło
Dzisaj piekłam mała blaszka podwujne porcje na ciasto wyszło super
Ciasto może i za gęste ale zrobiłam podwójną wersję i troszkę wody dodałam.Wyszly smaczne
Pyszne najlepszy biszkopt jaki jadłam