3 Bit czekoladowe

Czekoladowe ciasto 3 Bit

Na weekendowe osłodzenie mam dla Was przepis na czekoladowe ciasto 3 Bit. Niestety u mnie został tylko jeden kawałek, więc nie podzielę się ciastem :) 3 Bit ma to do tego, że czym dłużej postoi w lodówce tym lepiej – moim zdaniem na 2 i 3 dzień jest najsmaczniejsze. Smacznego!

Czekoladowe ciaso 3 Bit

Czekoladowe ciasto 3 Bit

Składniki (blaszka o wymiarach 25×25 cm):

  • 1 puszka masy krówkowej ? kakaowa (ok. 400 g)
  • herbatniki maślane (na 3 warstwy ? ok. 50 szt.)
  • 350 śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru (można zrezygnować)
  • 20 g gorzkiej (deserowej) czekolady do dekoracji

Masa budyniowa:

  • 550 ml mleka (400 + 150)
  • 120 g drobnego cukru
  • 90 g masła
  • 3 jajka
  • 20 g kakao (2 łyżki)
  • 30 g mąki pszennej (3 łyżek)
  • 20 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

3 Bit czekoladowe

Przygotowanie:

Masa budyniowa: Do rondelka przelej 400 ml mleka, dodaj cukier wymieszany z cukrem waniliowy oraz masło. Podgrzewaj składniki, aż się rozpuszczą, następnie zagotuj. Do miski wlej pozostałe mleko, wsyp obie mąki dodaj przesiane kakao oraz szczyptę soli i jajka. Dokładnie zmiksuj, aby nie było grudek i wlej do gotującego się mleka. Budyń czekoladowy szybko mieszaj, aby nie powstały grudki, ani nie przywarł do dna. Gdy zgęstnieje, odstaw z ognia.

Złożenie ciasta: W między czasie, blaszkę o wymiarach ok. 25×25 cm wyłóż papierem do pieczenia, ułóż pierwszą warstwę ciasteczek. Przełóż masę krówkową kakaową i rozsmaruj na ciastkach, przykryj drugą warstwą ciasteczek.

Następnie, na drugą warstwę ciasteczek wylej jeszcze ciepły budyń czekoladowy i przykryj trzecią, ostatnią warstwą ciasteczek.

Blaszkę owiń folią i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin (albo całą noc).
Po tym czasie, ciasto wyjmij z lodówki. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i delikatnie wymieszaj. Śmietanę wyłóż na ostatnią warstwę herbatników, wyrównaj i posyp startą na grubych oczkach czekoladą.

Ciasto jest gotowe do krojenia i zjedzenia. Smacznego!

Czekoladowe 3 Bit

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*