Na weekendowe osłodzenie mam dla Was przepis na czekoladowe ciasto 3 Bit. Niestety u mnie został tylko jeden kawałek, więc nie podzielę się ciastem :) 3 Bit ma to do tego, że czym dłużej postoi w lodówce tym lepiej – moim zdaniem na 2 i 3 dzień jest najsmaczniejsze. Smacznego!
Czekoladowe ciasto 3 Bit
Składniki (blaszka o wymiarach 25×25 cm):
- 1 puszka masy krówkowej ? kakaowa (ok. 400 g)
- herbatniki maślane (na 3 warstwy ? ok. 50 szt.)
- 350 śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru (można zrezygnować)
- 20 g gorzkiej (deserowej) czekolady do dekoracji
Masa budyniowa:
- 550 ml mleka (400 + 150)
- 120 g drobnego cukru
- 90 g masła
- 3 jajka
- 20 g kakao (2 łyżki)
- 30 g mąki pszennej (3 łyżek)
- 20 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masa budyniowa: Do rondelka przelej 400 ml mleka, dodaj cukier wymieszany z cukrem waniliowy oraz masło. Podgrzewaj składniki, aż się rozpuszczą, następnie zagotuj. Do miski wlej pozostałe mleko, wsyp obie mąki dodaj przesiane kakao oraz szczyptę soli i jajka. Dokładnie zmiksuj, aby nie było grudek i wlej do gotującego się mleka. Budyń czekoladowy szybko mieszaj, aby nie powstały grudki, ani nie przywarł do dna. Gdy zgęstnieje, odstaw z ognia.
Złożenie ciasta: W między czasie, blaszkę o wymiarach ok. 25×25 cm wyłóż papierem do pieczenia, ułóż pierwszą warstwę ciasteczek. Przełóż masę krówkową kakaową i rozsmaruj na ciastkach, przykryj drugą warstwą ciasteczek.
Następnie, na drugą warstwę ciasteczek wylej jeszcze ciepły budyń czekoladowy i przykryj trzecią, ostatnią warstwą ciasteczek.
Blaszkę owiń folią i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin (albo całą noc).
Po tym czasie, ciasto wyjmij z lodówki. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i delikatnie wymieszaj. Śmietanę wyłóż na ostatnią warstwę herbatników, wyrównaj i posyp startą na grubych oczkach czekoladą.
Ciasto jest gotowe do krojenia i zjedzenia. Smacznego!