Przepis na budyń czekoladowy z Chia to moja propozycja na sobotni deser. Przepis jest bardzo łatwy, a efekt końcowy pyszny :) Zamiast borówek polecam również inne owoce, np. maliny i jeżyny. Smacznego!
Budyń czekoladowy z Chia
Składniki:
- 2 łyżki nasion Chia
- 200 ml śmietanki 30%
- 70 g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżeczki miodu (do smaku)
- ulubione owoce, mięta – do dekoracji
Przygotowanie:
Nasiona wsyp do miseczki, zalej połową śmietanki i odstaw na około 15 minut, aż napęcznieje. Następnie czekoladę połącz z drugą połową śmietanki i rozpuść ją w kąpieli wodnej (lub w kuchence mikrofalowej), od czasu do czasu mieszając, aby czekolada dobrze połączyła się ze śmietanką. Przestudź. Następnie rozpuszczona czekoladę połącz z namoczonymi nasionami chia. Masę przelej do małych przezroczystych naczyń, wstaw do lodówki do całkowitego przestudzenia. Następnie deser posyp wiórkami czekoladowymi, ułóż owoce i listek mięty.
Mmm, zjadłabym :)
Mmm, zjadłabym :)
Wow, ślicznie to wygląda i musi być idealne w smaku. Budyń spod własnej ręki – tego nie jadłam, a jestem ciekawa, jak bardzo różni się od paczkowanego proszku. Dekoracja też jest super :)
Wow, ślicznie to wygląda i musi być idealne w smaku. Budyń spod własnej ręki – tego nie jadłam, a jestem ciekawa, jak bardzo różni się od paczkowanego proszku. Dekoracja też jest super :)